Rödvinbärspaj

Rödvinbärspaj
Foto: TV4
Viveca Sten
Viveca Sten

Rödvinbärspaj

6 ingredienser

30 m

Det här receptet kommer från min älskade mormor, som blev över hundra år. Jag har lagat det i hela mitt liv, och varje gång jag tar första tuggan tänker jag på henne. De syrliga vinbären är en perfekt kontrast till det söta knäckiga täcket som ger lite crème brulée-känsla. /Viveca

Tips! Den här pajen blir lika god med andra bär med syra. Ibland gör jag den med blåbär och lika ofta med rabarber. En rolig och lite ovanlig kombination är att lägga i hälften/hälften av vinbär ochblåbär.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6 dl röda vinbär
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • vaniljglass (eller vispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en rund pajform, ca 24 cm i diameter, och strö ut bären i botten.
  3. Blanda smör, mjöl, socker och salt till en grynig massa och strö över.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen 20 minuter tills ytan blir härligt gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.