Rödbetssnacks

Rödbetssnacks

Av: Karolina Martinson

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

1 dygn

Bakade betor med fetaostkräm och slånbärsbalsamico är ett festligt tilltugg som passar perfekt inför helgens middag.

Ingredienser

portioner

Slånbärssaft

  • 0,5 dl slånbärssaft
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 % (eller äppelcidervinäger)
  • 0,5 dl alger, torkad (karragenalg)
  • 0,5 dl björnbär

Slånbärsbalsamico

  • 2 dl slånbärssaft (koncentrerad)
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk strösocker

Betor

  • 1 dl gulbeta, inlagd och tärnad (eller rödbeta)
  • 2 msk slånbärsbalsamico
  • 1-2 dl salt, grovt rökt tångsalt
  • 3 rödbetor

Fetoaostkräm

  • 0,5 dl färskost
  • 0,5 dl fetaost
  • salt (tångsalt)

Gör så här

Slånbärssaft

  1. Blanda en lag av slånbärssaft, vatten, strösocker, ättika eller äppelcidervinäger dagen innan.
  2. Värm upp blandningen så att sockret smälter. Låt svalna och lägg därefter i torkad karragenalg och björnbär. Låt dra i lagen till nästa dag.

Slånbärsbalsamico

  1. Blanda allt i en liten kastrull och sjud sakta tills du har reducerat mängden till ungefär hälften. Den blir ännu segare när den svalnar, så sjud inte för länge.

Betor

  1. Tärna inlagd gulbeta eller rödbeta så att du har ca 1 dl. Blanda med slånbärsbalsamico.
  2. Sätt ugnen på 160 grader.
  3. Bred ut ett ark med bakplåtspapper och strö ut generöst med grovt rökt tångsalt.
  4. Lägg 3 mindre rödbetor på arket och packa ihop som ett tätt paket där saltet kommer åt så mycket som möjligt runt om betorna.
  5. Baka i ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka. Betorna är färdiga när nålen går lätt igenom betan. Låt svalna i paketet.
  6. Skölj eller skrapa av salt som fastnat på betorna och skär idem lagom munsbitar. Lägg med snittyta uppåt.

Fetoaostkräm

  1. Mixa allt till en slät kräm. Smaka av med tångsalt.

Servering

  1. Lägg en liten klick kräm på varje rödbetsbit. Gör en liten urgröpning i krämen. Lägg i rödbetstärningar, björnbär och karragen i urgröpningen.