Blanda en lag av slånbärssaft, vatten, strösocker, ättika eller äppelcidervinäger dagen innan.
Värm upp blandningen så att sockret smälter. Låt svalna och lägg därefter i torkad karragenalg och björnbär. Låt dra i lagen till nästa dag.
Slånbärsbalsamico
Blanda allt i en liten kastrull och sjud sakta tills du har reducerat mängden till ungefär hälften. Den blir ännu segare när den svalnar, så sjud inte för länge.
Betor
Tärna inlagd gulbeta eller rödbeta så att du har ca 1 dl. Blanda med slånbärsbalsamico.
Sätt ugnen på 160 grader.
Bred ut ett ark med bakplåtspapper och strö ut generöst med grovt rökt tångsalt.
Lägg 3 mindre rödbetor på arket och packa ihop som ett tätt paket där saltet kommer åt så mycket som möjligt runt om betorna.
Baka i ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka. Betorna är färdiga när nålen går lätt igenom betan. Låt svalna i paketet.
Skölj eller skrapa av salt som fastnat på betorna och skär idem lagom munsbitar. Lägg med snittyta uppåt.
Fetoaostkräm
Mixa allt till en slät kräm. Smaka av med tångsalt.
Servering
Lägg en liten klick kräm på varje rödbetsbit. Gör en liten urgröpning i krämen. Lägg i rödbetstärningar, björnbär och karragen i urgröpningen.