Rödbetssnacks
Rödbetssnacks
16 ingredienser
1 dygn
Bakade betor med fetaostkräm och slånbärsbalsamico är ett festligt tilltugg som passar perfekt inför helgens middag.
Ingredienser
Slånbärssaft
- 0,5 dl slånbärssaft
- 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit 12 % (eller äppelcidervinäger)
- 0,5 dl alger, torkad (karragenalg)
- 0,5 dl björnbär
Slånbärsbalsamico
- 2 dl slånbärssaft (koncentrerad)
- 2 dl äppelcidervinäger
- 2 msk strösocker
Betor
- 1 dl gulbeta, inlagd och tärnad (eller rödbeta)
- 2 msk slånbärsbalsamico
- 1-2 dl salt, grovt rökt tångsalt
- 3 rödbetor
Fetoaostkräm
- 0,5 dl färskost
- 0,5 dl fetaost
- salt (tångsalt)
Gör så här
Slånbärssaft
- Blanda en lag av slånbärssaft, vatten, strösocker, ättika eller äppelcidervinäger dagen innan.
- Värm upp blandningen så att sockret smälter. Låt svalna och lägg därefter i torkad karragenalg och björnbär. Låt dra i lagen till nästa dag.
Slånbärsbalsamico
- Blanda allt i en liten kastrull och sjud sakta tills du har reducerat mängden till ungefär hälften. Den blir ännu segare när den svalnar, så sjud inte för länge.
Betor
- Tärna inlagd gulbeta eller rödbeta så att du har ca 1 dl. Blanda med slånbärsbalsamico.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Bred ut ett ark med bakplåtspapper och strö ut generöst med grovt rökt tångsalt.
- Lägg 3 mindre rödbetor på arket och packa ihop som ett tätt paket där saltet kommer åt så mycket som möjligt runt om betorna.
- Baka i ugnen ca 30 minuter. Prova med en sticka. Betorna är färdiga när nålen går lätt igenom betan. Låt svalna i paketet.
- Skölj eller skrapa av salt som fastnat på betorna och skär idem lagom munsbitar. Lägg med snittyta uppåt.
Fetoaostkräm
- Mixa allt till en slät kräm. Smaka av med tångsalt.
Servering
- Lägg en liten klick kräm på varje rödbetsbit. Gör en liten urgröpning i krämen. Lägg i rödbetstärningar, björnbär och karragen i urgröpningen.