Rödbetsröra med fetayoghurt och rödbetschips

koket.se
Rödbetsröra med fetayoghurt och rödbetschips 2
Foto: Ulrika Pousette
Cina Risberg
Cina Risberg

Rödbetsröra med fetayoghurt och rödbetschips

Av: Cina Risberg

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

1 h

Här kommer det perfekta snackset på betor som börjat mjukna. Att göra rödbetschips är inte krångligt och fort går det också. Använd gärna en mandolin för att få till riktigt tunna skivor.

Tips på kokbok!
Lunch hemma vit bakgrund

Tips på kokbok!

Receptet kommer från Cinas bok "Lunch hemma" - en inspirerande bok för att ta tillvara på allt i kylen!

Läs mer

Se Cina Risberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 rödbetor (varav 2 till chipsen och 3 till röran)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl valnötter, rostade (+ några extra till dekoration)
  • 0,5 förp fetaost
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5 tsk isot bieber (eller en nypa rökt paprikapulver)
  • 1 msk granatäpplesirap (eller balsamvinäger)
  • 0,5 citron, juice och zest
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad mynta (eller 1 msk färsk och hackad)
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär betorna till röran i bitar.
  2. Rosta betorna och vitlöksklyftan i ugnen på 220 grader i ca 20–25 minuter till betorna är mjuka. Eller koka dem i lätt saltat vatten i ca 15 minuter tills de är mjuka rakt igenom. (Gäller även vitlöken).
  3. Rosta under tiden valnötterna i en torr stekpanna i ca 3–5 minuter (eller i ugnen tillsammans med betorna).
  4. Smula ner fetaosten i yoghurten och blanda.
  5. Skiva de resterande två betorna tunt på en mandolin, behåll skalet på.
  6. Hetta upp en stekpanna med ca 3 msk olja och stek betorna tills de krullar sig i kanterna. Vänd på dem och stek en stund till. Det går fort, ca 1 minut per sida.
  7. Lägg upp de friterade rödbetschipsen på ett hushållspapper så att extra fett rinner av. Avsluta med att salta.
  8. Ta ut betorna från ugnen och mixa med valnötter, vitlök, olivolja, isot, granatäppelsirap och citron till en röra. Den behöver inte vara helt slät! Smaka av med salt.
  9. Servera röran på ett fat med fetayoghurten i botten och chipsen på toppen, eller vid sidan av.