Rödbetsmuffins med saffransglasyr

NYHET
Rödbetsmuffins med saffransglasyr
Foto: Marie Mandelmann
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Rödbetsmuffins med saffransglasyr

15 ingredienser

Muffins, bluffins och särskilt dessa juffins, julmuffins, lyser upp tillvaron som gyllene lyktor i gård och stuva.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Muffins

  • 300 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2-3 dl blandade nötter, hackade (t.ex. valnöt, hasselnöt eller mandel, ca 150 g)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk muskot, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl rödbeta, finriven (ca 175 g)

Saffransglasyr

  • 1 förp saffran (à 0,5 g)
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten, varmt (eller citronsaft)

Gör så här

Håll skärmen tänd

Muffins

  1. Värm ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader).
  2. Smält smöret på svag värme i en kastrull och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och vänd ner de rivna rödbetorna. Rör försiktigt tills allt har blandat sig.
  4. Ställ små muffinsformar på en plåt och häll i smeten.
  5. Grädda juffinsen i mitten av ugnen i 10–15 minuter.
  6. Känn efter med en sticka att de är färdiggräddade – blir stickan kladdig ska de gräddas en stund till. Låt svalna på ett galler.

Saffransglasyr

  1. Mortla saffranet med socker så att saffranspistillerna blir till ett pulver. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn och fluffig, formbar glasyr.
  2. Spritsa rödbetsmuffinsen med en stjärntyll eller bred på glasyren.