Rosta och grovhacka hasselnötterna. Riv rödbetorna på den fina sidan av rivjärnet
Smält smöret på svag värme i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och en nypa salt i en bunke. Vänd ner äggsmeten och tillsätt det smälta smöret. Blanda sedan ner de rivna rödbetorna samt hasselnötterna och rör försiktigt tills allt har blandat sig.
Ställ små muffinsformar på en plåt och häll smeten i dem. Fyll till ca 3/4.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Känn efter med en sticka att de är färdiggräddade, de ska ej vara kladdiga. Ta ut plåten och låt muffinsen svalna på ett galler.
Glasyr
Riv rödbetan fint och pressa ur saften.
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn och fluffig, formbar glasyr.
Spritsa glasyren på rödbetsmuffinsen när de svalnat helt. Använd en stjärntyll eller, om du inte har en, bred på glasyren. Garnera med rostade hasselnötter på toppen.