Rödbetsklämman
Rödbetsklämman
14 ingredienser
1 h
En härlig klämma med rödbetor, gräddfil och syrad vitkål passar lika bra på sommaren som vintern.
Ingredienser
Rödbetsklämma
- 600 g rödbeta (i ungefär samma storlek eller förkokta)
- 4 msk solroskärnor
- 1 bit purjolök (10 cm)
- 50 g smör
- flingsalt
Tillbehör
- 4 tunnbröd
- 4-5 msk gräddfil
- 200 g syrad vitkål (se nedan)
- getost (Tebstrup eller annan hård get- eller fetaost som går att riva/smula)
- färsk kruspersilja, finhackad
Syrad vitkål
- 200 g vitkål
- 0,5 msk flingsalt
- 0,75 dl vitvinsvinäger
- 2 msk färsk kruspersilja, hackad
Gör så här
Rödbetsklämma
- Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de blir mjuka (om du inte använder förkokta).
- Skölj dem i kallt vatten och gnid av skalet direkt efter kokningen.
- Låt svalna och skär i centimeterstora bitar. Alternativt tärna förkokta rödbetor.
- Rosta solroskärnor i en torr stekpanna.
- Finstrimla purjolöken och blanda med rödbetstärningarna.
- Stek rödbets- och purjolöksblandningen i smör i ett par minuter på medelvärme.
- Smaka av med flingsalt.
Tillbehör
- Värm tunnbröden lätt i en torr stekpanna.
- Bred gräddfil över hela tunnbrödet.
- Lägg syrad vitkål i ett tunt lager över hela brödet.
- Lägg rödbetsblandning mitt på brödet så att det räcker ända upp till brödkanten.
- Riv över ost så att den smälter över betorna.
- Toppa med rostade solroskärnor och hackad kruspersilja.
- Svep ihop klämman till en strut.
- Toppa gärna med extra betor, ost och kruspersilja.
Syrad vitkål
- Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
- Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
- Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
- Häll av överflödig vätska.
- Tillsätt kruskruspersilja och blanda väl.
Vegansk version
- Använd veganska tunnbröd.
- Stek betblandningen i rapsolja.
- Bottna bröden med veganskt alternativ till gräddfil.
- Riv över vegansk ost med bra sälta.