Rödbetsklämman

Rödbetsklämman

Av: Pernilla Elmquist, Jens Almgren

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h

En härlig klämma med rödbetor, gräddfil och syrad vitkål passar lika bra på sommaren som vintern.

Ingredienser

portioner

Rödbetsklämma

  • 600 g rödbeta (i ungefär samma storlek eller förkokta)
  • 4 msk solroskärnor
  • 1 bit purjolök (10 cm)
  • 50 g smör
  • flingsalt

Tillbehör

  • 4 tunnbröd
  • 4-5 msk gräddfil
  • 200 g syrad vitkål (se nedan)
  • getost (Tebstrup eller annan hård get- eller fetaost som går att riva/smula)
  • färsk kruspersilja, finhackad

Syrad vitkål

  • 200 g vitkål
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk färsk kruspersilja, hackad

Gör så här

Rödbetsklämma

  1. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de blir mjuka (om du inte använder förkokta).
  2. Skölj dem i kallt vatten och gnid av skalet direkt efter kokningen.
  3. Låt svalna och skär i centimeterstora bitar. Alternativt tärna förkokta rödbetor.
  4. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna.
  5. Finstrimla purjolöken och blanda med rödbetstärningarna.
  6. Stek rödbets- och purjolöksblandningen i smör i ett par minuter på medelvärme.
  7. Smaka av med flingsalt.

Tillbehör

  1. Värm tunnbröden lätt i en torr stekpanna.
  2. Bred gräddfil över hela tunnbrödet.
  3. Lägg syrad vitkål i ett tunt lager över hela brödet.
  4. Lägg rödbetsblandning mitt på brödet så att det räcker ända upp till brödkanten.
  5. Riv över ost så att den smälter över betorna.
  6. Toppa med rostade solroskärnor och hackad kruspersilja.
  7. Svep ihop klämman till en strut.
  8. Toppa gärna med extra betor, ost och kruspersilja.

Syrad vitkål

  1. Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
  2. Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
  3. Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
  4. Häll av överflödig vätska.
  5. Tillsätt kruskruspersilja och blanda väl.

Vegansk version

  1. Använd veganska tunnbröd.
  2. Stek betblandningen i rapsolja.
  3. Bottna bröden med veganskt alternativ till gräddfil.
  4. Riv över vegansk ost med bra sälta.