Rödbetskaka med choklad och chili

Rödbetskaka med choklad och chili
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Rödbetskaka med choklad och chili

13 ingredienser

h1

"En härlig chokladkaka som blir saftig av rödbetspurén och har ett härligt sting av chili. Om du inte gillar starkt kan du baka med choklad utan smak och istället krydda med en halv tesked kanel och en halv tesked stött kardemumma. Smeten blandas i kastrullen." /Annelie Andersson

Vill du amvända vetemjöl så ersätt rismjölet med 60 g (1 dl) vetemjöl.

Ingredienser

portioner kaka

Kaka

  • 250 g rödbeta, kokt och mixad till 150 g puré (spara kokvattnet, se nedan)
  • 85 g smör
  • 200 g choklad, med chilismak (70 %)
  • 150 g strösocker [1,75 dl]
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 3 ägg, rumsvarma
  • 55 g fullkornsrismjöl [1 dl]
  • ca 0,5 krm salt

Chokladtäcke

  • 150 g choklad, hackad
  • 50 g smör
  • 50 g vatten, från rödbetskoket [0,5 dl]
  • 0,75 tsk vaniljpaste
  • ev chiliflakes

Gör så här

  1. Kaka
    Koka rödbetorna tills de är mjuka. Spara en halv deciliter av kokvattnet.
  2. Skala rödbetorna och mixa till puré. Låt svalna.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och pudra med kakao.
  5. Smält smöret och lägg ner chokladen i bitar. Värm blandningen på låg värme och rör om tills chokladen har smält.
  6. Ta av blandningen från plattan och rör ner socker och vanilj. Rör även ner ett ägg i taget.
  7. Tillsätt rödbetspuré i kastrullen och sikta ner mjöl och salt. Rör tills allt blandats.
  8. Häll smeten i formen och baka i ca 25–30 minuter. Övergrädda inte.
  9. Chokladtäcke
    Medan kakan gräddas kan du göra chokladtäcket.
  10. Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Rör då och då tills chokladen smält.
  11. Häll chokladsmeten över kakan när den svalnat och bred ut med en slickepott.
  12. Dekorera med chiliflakes för extra sting.
  13. Ställ in i kylen minst 20 minuter så att toppingen sätter sig fint med kakan.
  14. Förvaras i kyl men låt gärna kakan bli rumsvarm innan den ska ätas.