Rödvinbärspaj med maräng
Rödvinbärspaj med maräng
9 ingredienser
45 min + 2 h i kylen
En vansinnigt vacker och god paj med röda vinbär toppad med fluffig maräng. Ett sötsyrligt bakverk som verkligen inte lämnar någon besviken.
Ingredienser
Pajskal
- 14 digestivekex
- 100 g smör
Fyllning
- 350 g röda vinbär (vikt utan kvistar)
- 4 msk vatten
- 3 citroner, saft (+ skal om man vill ha extra mycket syrlighet)
- 2 burkar kondenserad mjölk sötad
- 10 äggulor
Maräng
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Mixa digestivekexen till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i en pajform, ca 23 cm i diameter.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
- Tryck de röda vinbären genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och bara har en ren puré kvar.
- Tillsätt vatten, saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
- Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
- Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
- Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2 timmar innan du toppar med marängen.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Tillsätt sedan strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning.
- Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
- Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.