Rocky road cookies
Rocky road cookies
15 ingredienser
1 h
Underbart sega och chokladiga browniecookies med rocky road-topping. Bästa sortens kalaskakor! Garanterat uppskattade av både stora och små.
Ingredienser
Deg
- 200 g mörk choklad (minst 55 %)
- 125 g smör
- 2 ägg
- 2 dl strösocker [180 g]
- 2,5 dl brunt farinsocker [120 g]
- 3 dl vetemjöl [180 g]
- 1,5 dl kakao [20 g]
- 2 tsk vaniljsocker [10 g]
- 1 tsk bakpulver [5 g]
Rocky road-topping
- 200 g mjölkchoklad
- 15 g smör [ca 1 msk]
- 1 dl vispgrädde [100 g]
- jordnötter
- dumlekola
- pretzels
- minimarshmallows
Gör så här
- Börja med toppingen. Finhacka mjölkchokladen (eller använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret. Värm upp grädden i en kastrull till precis innan kokpunkten. Häll direkt grädden över chokladen, låt stå i 5 minuter och rör sedan försiktigt ihop till en jämn glasyr. Låt stå i rumstemperatur
- i 1–2 timmar, eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Grovhacka jordnötterna och skär dumlekolorna i bitar.
- Grovhacka chokladen till degen och lägg den i en kastrull på medelvärme tillsammans med smöret. Smält samman under konstant omrörning. Ställ kastrullen åt sidan.
- Blanda ägg, strö- och farinsocker i en bunke och vispa ihop till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt chokladblandningen och vispa med elvisp till en slät smet.
- Tillsätt resten av ingredienserna och vänd försiktigt samman alltsammans till en jämn deg med en slickepott.
- Låt bunken stå i kylen i cirka 30 minuter, eller tills degen har blivit fast. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Dela degen i 15 lika stora bitar och rulla till runda bollar. Fördela bollarna luftigt på plåtarna.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Kakorna ska vara väldigt mjuka när de är klara men ytan ska vara torr. Låt dem svalna till rumstemperatur på plåten.
- Bred ut glasyr över varje kaka. Toppa med jordnötter, dumle, pretzels och minimarshmallows.