Riz gras med grönsaker och chilisås

Riz gras med grönsaker och chilisås
Foto: Tv4

Riz gras med grönsaker och chilisås

Av: Alice - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3 h

Nötkött som fått koka med grönsaker och morötter i flera timmar blir otroligt mört och gott. Servera med det smakrika riset och helgens middag är komplett!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner6 - 8

Riz gras

  • 10 gula lökar
  • 1 hel vitlök
  • svartpeppar
  • 3 msk senap
  • 4 köttbuljongtärningar
  • 1 knippe persilja
  • salt
  • 1 kg nötkött
  • 5 dl matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 6 paprikor, i olika färger
  • 4 morötter (stora)
  • 1 zucchini
  • 1 kålhuvud
  • 1 aubergine
  • 4 tomater
  • 1 lagerblad
  • 4 dl jasminris

Piment

  • 1 habanero
  • 3 gula lökar
  • 2 tomater, färska
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 dl olja

Gör så här

Riz gras

  1. Mixa en gul lök tillsammans med halva vitlöken, svartpeppar, senap, två köttbuljongtärningar och persilja i en matberedare. Smaka av blandningen och krydda med mer salt och peppar om det behövs.
  2. Marinera köttet med lite av blandningen i cirka 1 timma (eller längre om du har tid). Hetta upp 4 dl matolja i en kastrull. Fritera köttet tills den är gyllenbrunt.
  3. Strimla 2 lökar och mixa den halva återstående vitlöken. Stek all lök i cirka en halv dl olja tillsammans med tomatpurén och vitlöks-/persiljemixen som du gjorde i början.
  4. Hacka paprika, morötter, zucchini, kål och aubergine.
  5. Lägg i köttet i grytan och låt småputtra i 5 minuter. Tillsätt de hackade grönsakerna tillsammans med 4 dl vatten, 2 buljongtärningar, tomaterna och lagerbladet. Låt det koka i cirka 30-40 minuter eller tills morötterna är mjuka.
  6. Smaka av för att se att det är tillräckligt salt. Låt det koka i ytterligare 1 timma och 10 min.
  7. Tvätta riset i en stor skål eller gryta genom att skrubba det med händerna. Häll av vattnet. Upprepa proceduren tre gånger.
  8. När grönsakerna och köttet är mjukt så plocka upp dem och häll ner riset i den kvarvarande grytan. Om det behövs, reducera vattnet. Smaka av och tillsätt kryddor om det behövs.
  9. Koka i 30-35 minuter på låg värme och lägg på folie över riset om vattnet kokat bort innan tiden gått klart. Riset ska bli ganska mjukt.

Piment

  1. Mixa habanero, lökar och färska tomater. Koka med 3 dl vatten, när det börjar blir tjockt som salsa lägger man i buljongtärningen och oljan.

Servering

  1. Köttet och grönsakerna läggs ovanpå riset på serveringsfatet alternativt på varje persons tallrik.