Riven fetasallad med rostade bönor

Riven fetasallad med rostade bönor
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Riven fetasallad med rostade bönor

23 ingredienser

30 min

Riven fetasallad i olika former har blivit något av mitt signum. Här blandas den med en välbalanserad fruktig dressing och toppas med ett berg av finriven feta. För att få till en mer mättande rätt har jag i rostade bönor som är spröda på ytan och mjuka inuti. Krispiga granatäppelkärnor bryter fint av mot det krämiga i salladen. /Seiran

Ingredienser

portioner

Sallad

  • 100 g rucolasallad
  • 0,3 gurka, ev. skalad, tärnad
  • 1 dl gröna oliver utan kärnor, skivade
  • 1 schalottenlök, fint skivad
  • 1 kruka färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 granatäpple, utpillade kärnor (litet)
  • 100 g fetaost

Rostade bönor

  • 5,5 dl färdigkokta stora vita bönor, avrunna (ca 350 g)
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • ev 1 msk näringsjäst
  • salt
  • svartpeppar

Dressing

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk granatäpplesirap
  • 0,5 apelsin, juice och finrivet skal
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda bönorna med olivolja, koriander, spiskummin, vitlök, eventuellt näringsjäst, salt och peppar. Sprid ut dem på en plåt (utan bakplåtspapper) och rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  3. Blanda och rosta ytterligare 5-0 minuter eller tills bönorna fått lite färg och har en något spröd yta.
  4. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen eller skaka ihop allt i en burk med lock.
  5. Lägg rucola, gurka, oliver, lök, persilja och granatäppelkärnor i en stor salladsskål.
  6. Ringla över två tredjedelar av dressingen och blanda, smaka av och tillsätt eventuellt mer dressing.
  7. Toppa salladen med bönorna och riv över fetaosten på den fina sidan av rivjärnet. Om osten är smulig går det bra att smula över den istället.

Tips! Välj en krämig fetaost för att kunna finriva den. Förvara i kylen tills det är dags att riva, eller låt den ligga i frysen 5–10 minuter.