Riven äppelkaka

Foto: TV4
Riven äppelkaka
Ingredienser
- 175 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl vatten, kallt
Fyllning:
- 4 äpplen, rivna
- 100 g mandelmassa, riven
- 1 citron, rivet skal
- 1 dl strösocker
- 100 g smör, mjukt
- 2 äggvitor
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vattnet. Lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.
- Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen.
- Rör smör och socker pösigt. Blanda med äpple och citron. Vispa vitorna hårt och vänd ned.
- Strö mandelmassan i botten av degen. Bred smeten över. Kavla ut restdegen, sporra ut remsor och lägg över. Pensla med ägg.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lättvispad grädde till.