Risotto med svartrot

Risotto med svartrot
Foto: Zeta

Risotto med svartrot

1

12 ingredienser

30 m

Risotto med svartrot, med klassiska italienska smaker som citron och selleri.
Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Zeta arborioris produkt

Zeta Arborioris Casa Di Luca

Arboriogrynet har utmärkta al dente-egenskaper och tillför en underbart krämig personlighet.

Ingredienser

portioner4
  • 2 schalottenlökar
  • 1 selleristjälk
  • 250 g svartrot
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 300 g Zeta Arborioris Casa Di Luca
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 75 g Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, riven
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 1-2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Intenso (för smaksättning)

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär selleristjälken tunt. Skala och grovhacka svartrötterna.
  2. Koka upp vatten med buljong i en liten kastrull, håll varm.
  3. Häll olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt lök, selleri och svartrot. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
  4. Tillsätt riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs 2-3 min. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning.
  5. Häll på den varma buljongen lite i taget med en soppslev. Låt buljongen nästan koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden!
  6. Smaka av riset efter 15 min, kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd.
  7. Rör ner den rivna parmesanen, citronsaft och rivet citronskal.
  8. Toppa risotton med grovhackade rostade hasselnötter och servera direkt!
TIPS!
läs mer
Linsbolognese

Tips från Zeta

Testa fler av Zetas härliga recept!

Läs mer