Risotto med räkor och grillad zucchini

Risotto med räkor och grillad zucchini
Foto: TV4
Dante Zia - Weekend hos Zia
Dante Zia - Weekend hos Zia

Risotto med räkor och grillad zucchini

13 ingredienser

Jag älskar risotto, här gjorde vi en variant med saffran, räkor och grillad zucchini. Det blev gott! I programmet använde vi en variant av räkor som heter “Mazzancolle”. / Dante

Ingredienser

portioner
  • 1 zucchini
  • 1 l kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 3 dl carnaroliris
  • 0,5 dl olivolja
  • ca 3 msk schalottenlök, Finhackad
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl parmesanost, Riven
  • 0,5 citron
  • 3 msk färsk persilja, Finhackad
  • 200 g skalade räkor (gärna okokta)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär zucchinin i stavar. Grilla i grillpanna på hög värme. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp buljongen och håll den varm.
  3. Rosta riset i torr panna i 1-2 minuter. Tillsätt olivoljan och den finhackade schalottenlöken. Fräs ytterligare 1-2 minuter och häll sedan på vinet och låt det koka bort.
  4. Lägg i saffran och ca 2 dl av buljongen. Sänk nu värmen till mellanvärme och bada risotton med buljongen i ca 15 minuter eller tills risotton är al dente. Stäng av värmen och vänd ner den rivna parmesanosten och räkorna. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll upp på fat och toppa med grillad zucchini. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja och toppa med finhackad persilja. Njut!