Risotto carnaroli med robiola och apelsin

Isabella Morrone
Isabella Morrone

Risotto carnaroli med robiola och apelsin

2

7 steg att laga

11 ingredienser

30 m

En krämig och härlig risotto med vitt vin, ost och apelsin kommer göra sig fint som helgens festliga middag.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 msk schalottenlök, fint hackad
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 2 dl risottoris (gärna av märket acquarello)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong, varm.
  • 80 g smör
  • 1-2 dl parmesanost, riven parmigiano-reggiano
  • salt
  • olivolja (extra vergin)
  • 0,5 robiola ost, i bitar
  • 1 apelsin, zest

Gör så här

  1. Hacka löken fint och svetta i en sauteuse med en matsked smör. Löken ska inte ta färg utan rör med träslev hela tiden i några minuter. Tillsätt riset och rör om och låt svettas med löken under några minuter.
  2. Häll i vinet och låt koka ner under omrörning.
  3. Tillsätt sedan den varma buljongen lite i taget under ständig omrörning. Höj värmen.
  4. Fortsätt proceduren och rör om hela tiden tills riset är färdigkokt men fortfarande har tuggmotstånd. (Tillsätt mer buljong eller vatten om det behövs).
  5. Tillsätt smör, lite i taget och blanda hela tiden med träslev. Stäng av värmen och blanda i lite av den rivna parmesanen, salt och olivolja. Blanda kraftigt.
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av parmesan och salt. Avsluta med att klicka ner robiola och rör om väldigt försiktigt så det fortfarande finns bitar av osten i risotton.
  7. Servera direkt och toppa med apelsinzest och lite olivolja.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer