Risotto al Prosecco

4 röster
40 m
3-4
Risotto al Prosecco
Foto: Tv4

”Enkel vardagsfavorit som fungerar bra både som självständig rätt eller som tillbehör till exempelvis kyckling eller grillade grönsaker. Smaklig spis!” /Dante

Tips! Har du risottorester och ska värma i exempelvis en matlåda? Häll på en skvätt vatten innan du mikrar den. Då blir det mindre grötigt.

Visa mer
40 m
3-4

Du behöver

Parmesanchips

  • 50 g parmesanost, riven

Risotto

  • 1 l vatten
  • 1 gul lök, finhackad
  • olivolja
  • 360 g carnaroliris
  • 1,5 dl prosecco (spara en skvätt till slutet)
  • buljongtärningar (grönsak eller kyckling efter smak)
  • 75 g parmesanost, riven
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Parmesanchips
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv över parmesanost i ett ca 2 mm lager. Jag gör ett stort chips, som jag sedan bryter i bitar vid servering. Men det är en smaksak, parmesanosten kan också arrangeras i små runda högar för runda chips.
  3. Baka osten i ugnen i ca 10 minuter. Övervaka när chipsen börjar bli klara. Osten ska smälta och få lite färg.
  4. Ta ut och låt svalna. När de svalnar blir det krispiga!
  5. Risotto
    Koka upp vattnet.
  6. Svetta löken i olivolja i 2-3 minuter. Löken ska inte få färg.
  7. Lägg i Carnaroliriset och fräs i 1-2 minuter.
  8. Höj temperaturen och tillsätt proseccon. Låt proseccon evaporera och smula därefter i buljongtärningarna.
  9. Sleva i det varma vattnet, 1-2 deciliter åt gången, under ständig omrörning. Traditionen säger att risotton ska röras om med en träslev för bästa resultat. Jag tycker det är enklare med en visp, och jag tycker att resultatet blir minst lika bra.
  10. Smaka av riset under tiden vatten slevas i. När riset börjar bli klart (det ska ha tuggmotstånd, men inte vara okokt) häller du i en skvätt prosecco (typ 2-3 msk).
  11. Stäng sedan av plattan och lägg i parmesanosten. Rör om och smaka av med salt. Är den för stabbig - häll i lite vatten!
  12. Servering
    Servera risotton med parmesanchipsen.
7 september 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...