Risotto ai funghi

0 röster
1 h
4
risotto funghi
Foto: Isabella Morrone

Detta är den krämigaste risotton du någonsin kommer ha smakat! Med smak av svamp och parmesanost blir den helt oemotståndlig!

1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl risottoris
  • kycklingbuljong, varm.
  • salt
  • 1 dl parmesanost, fint riven . (lagrad minst 16 månader)
  • 100 g smör
  • 0,5 bananschalottenlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk olivolja (extra virgin)
  • 2 msk persilja, fint hackad
  • 5 karljohansvampar, stora färska (torkad svamp går bra eller annan färsk svamp. Den torkade karljohanssvampen har mycket smak och går utmärkt att använda. Den torkade svampen kan du lägga i blöt en stund eller koka upp snabbt i vatten och sedan skölja av.)

Gör så här

  1. Hacka löken fint.
  2. Stek svampen i en stekpanna med lite smör tills den blir gyllenbrun.
  3. Ha kycklingbuljong rykande varm, om den är kall så stannar kokprocessen av hela tiden för riset.
  4. Lägg den fint hackade löken i en kastrull, tillsätt en klick smör, svetta löken på låg värme en bra stund under omrörning med en träslev utan att den tar färg. Tillsätt riset, rör om och höj värmen lite, låt svettas ihop en stund under omrörning med löken.
  5. Tillsätt sedan lite i taget buljongen i riset under ständig omrörning. Höj till högsta värmen. Tillsätt svampen.
  6. Fortsätt denna procedur och rör om hela tiden, det är väldigt viktigt att det inte fastnar i botten och att man konstant rör samtidigt som man tillsätter buljong. Ett kvalitetsris brukar ta mellan 15-20 min och koka.
  7. Smaka gärna hela tiden på riset. När det börjar bli klart och vätskan börjar minska, tillsätt smör, rör kraftigt och låt koka in i riset. Viktigt att röra då det även hjälper riset att släppa stärkelse som ger en krämighet samt att rörelsen slår in luft i riset. Tricket är att slunga riset i pannan.
  8. Stäng av värmen och tillsätt parmesan, persilja, olivolja och salt. Smaka på riset. Det ska ha en liten kärna och konsistensen ska vara krämig men rinnig. Om den känns lite torr, tillsätt lite mer buljong.
  9. Lägg upp på tallrik, ringla på en gräsig olivolja extra virgin och ät direkt!
30 juni 2020