Risbollar "onigiri"

NYHET
Risbollar "onigiri"
Foto: Ylva Sundgren

Risbollar "onigiri"

3 ingredienser

20 min

"För mig är onigiri (risbollar) riktig soulfood. Känslomässigt motsvarar det lite av mackan i Sverige - det vill säga sann tröstmat. Som barn fick jag med mig onigiri vid helgaktiviteter, på picknick eller när min familj åkte bil. När jag var 17 år kände jag mig deprimerad och stängde in mig på mitt rum. Jag hade ingen aptit alls. Då kom min mammas bästa vän och hälsade på. Så fort hon hörde hur det var fatt gjorde hon onigiri med småfisk, nori och sesam till mig. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när jag åt den första onigirin, tårarna började trilla och jag blev varm i kroppen. Jag kände så mycket kärlek i de risknyten hon gjorde, energi i magen. Jag glömmer det aldrig, och under resten av mitt liv kommer jag knyta så många onigiri som min dotter behöver." /Saori Ichihara

Ingredienser

portioner
  • ris, nykokt
  • valfri fyllning (t.ex. okobu, okaka eller umeboshi)
  • blad nori, klippta (dela varje ark i 6 bitar)
  • salt

Gör så här

Onigiri utan fyllning

  1. Blöt en risskål och lägg ris i den. Jag brukar ta så mycket som får plats i en näve. Nykokt ris är väldigt varmt, men det blir alltid en luftig och bra risboll.
  2. Skaka skålen lätt tills riset börjar forma sig och hålla ihop i skålen. Blöt ena handen med kallt vatten och strö lite fint salt i handflatan.
  3. Vänd över riset i handen och pressa försiktigt ihop till triangelform. Pressa inte för mycket, riskornen på ytan ska fortfarande vara intakta.
  4. Ta en bit nori och linda runt risbollen. Du har nu gjort en enkel shio-nigiri.

Onigiri med fyllning

  1. Se steg 1 ovan.
  2. Skaka skålen lätt tills riset börjar forma sig och hålla ihop i skålen. Gör ett litet hål med tummen mitt i riset, lägg i fyllning och täck med lite ris. Blöt ena handen med kallt vatten och strö lite fint salt i handflatan.
  3. Vänd över riset i handen och pressa försiktigt ihop det till triangelform. Pressa inte för mycket, riskornen på ytan ska fortfarande vara intakta.
  4. Ta en bit nori och linda runt risbollen. Du har nu gjort en fylld nigiri. Om du vill kan du toppa med lite extra fyllning.