Ris à la malta med hemgjord jordgubbskompott

NYHET
Ris à la malta med hemgjord jordgubbskompott
Foto: Angelica Söderberg
Filippa König
Filippa König

Ris à la malta med hemgjord jordgubbskompott

11 ingredienser

1 h

Ris à la malta är en riktig julklassiker. Med hemgjord jordgubbskompott blir det en extra god och festlig rätt.

Stolt sponsor IKEA

Ikea tipsar - allt för jul och advent
Sponsrat
Ikea jul promoruta

Ikea tipsar - allt för jul och advent

Duka upp till en härlig julmiddag eller ett mysigt adventsmingel. Hos Ikea hittar du alla tillbehör!

Läs mer

Se Filippa König laga receptet

logo

Ingredienser

6 - 8 portioner
  • 3 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 8-9 dl standardmjölk
  • 2 kanelstänger
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 msk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Jordgubbskompott

  • 450 g frysta jordgubbar
  • 2 msk vatten
  • 2-3 msk strösocker

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten, smör och salt i en kastrull.
  2. Koka upp och rör om. Sänk till medelvärme och låt puttra ca 10 minuter.
  3. Tillsätt kanelstängerna och häll i mjölken successivt efterhand som det kokar in, det tar ca 40 minuter.
  4. Lyft upp kanelstängerna när gröten är klar och låt sedan gröten svalna helt.
  5. Gröten ska ha en fast konsistens eftersom du sedan vänder upp den med vispad grädde.
  6. Vispa grädden fluffig och fin innan servering. Tillsätt sedan vaniljsocker och vänd i gröten.

Jordgubbskompott

  1. Låt jordgubbar, vatten och socker småputtra på spisen till en härlig kompott.
  2. Mixa sedan kompotten lite slarvigt med en stavmixer så att det inte är så stora bitar av jordgubbar.
  3. Smaka av och tillsätt mer socker om du önskar en sötare kompott. En är söt-syrlig kompott passar fint till den fluffiga gröten.