Ris à la malta - Johan Sörbergs recept

Ris à la malta - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Ris à la malta - Johan Sörbergs recept

5

8 ingredienser

30 min + 2 h

Johan twistar till juldesserten ris à la malta och ger den en touch av Japan med sojamarinerade russin, risvinäger och sesamfrön. Våga prova denna dessert som ett komplement till allt annat sött på julbordet!

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 400 g risgrynsgröt, kall
  • 200 g smetana
  • 150 g gula russin
  • 30 g japansk soja
  • 50-150 g risvinäger, eller sherryvinäger
  • 100 g honung (kan uteslutas)
  • ca 60 g sesamfrön, rostade
  • ca 125 g pistagenötter

Gör så här

  1. Lägg russin och soja i en bunke för att marinera ett par timmar.
  2. Vispa smetana så att den blir luftig och fast, först blir den lös för att sen bli fast. Blanda smetana med risgrynsgröten. Tillsätt vinäger, börja med en mindre mängd och smaka av. Tillsätt sesamfrön. Vill man ha en söt dessert så tillsätt ca 100 g honung nu.
  3. Hacka pistagenötterna.
  4. Lägg lite sojarussin i botten på fina portionsglas. Klicka eller spritsa i grötblandning ovanpå, strö över pistagenötterna. Toppa med lite russin och sesamfrön, och ringla över lite honung om så önskas.