Ricottaravioli i smör

koket.se
Ricottaravioli i smör
Foto: Simon Bajada
Oskar Montano
Oskar Montano

Ricottaravioli i smör

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 min

"Istället för klassikern spenat och ricotta innehåller det här receptet ricotta och mängder av persilja. Krämig ravioli i en sås med tomater, smör och sardeller gör att det är upplagt för succé. Använd gärna pastastämpel för maximal mängd fyllning. Du kan även använda fyllningen till annan pasta." /Oskar Montano

Receptet på pastadegen finns här!

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sås

  • 400 g körsbärstomater, halverade
  • 5 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • 100 g smör
  • 12-16 sardellfiléer

Fyllning

  • 500 g ricotta (helst get eller buffel)
  • 1 knippe färsk bladpersilja, finhackade blad
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Pasta

  • 1 sats pasta (pasta classica, se tidigare recept)

Servering

  • pecorinoost, riven

Gör så här

Sås

  1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
  2. Baka tomaterna i ugnsform mitt i ugnen ca 1 timme tills de börjar kollapsa och få färg utan att bli svarta.

Fyllning

  1. Blanda ricotta och persilja.
  2. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
  3. Lägg ricottablandningen i en spritspåse med munstycke som är ca 1 cm stort och förvara i kylen.

Pasta

  1. Kavla ut degen till nivå 8.
  2. Dela degen i två lika långa plattor.
  3. Spritsa ut ca 1 msk fyllning eller den mängd som passar din raviolistans. Om du kör utan raviolistans tar du 1 msk fyllning och lägger ut små högar med lagom utrymme mellan varje.
  4. Spraya lätt med vattenspruta, lägg andra degplattan över och pressa ner den runt fyllningen. Använd raviolistans eller skär med kniv.
  5. Mjöla raviolin lätt och lägg på bakplåtspapper.

Sås forts.

  1. Värm olivoljan i stekpanna på låg värme.
  2. Fräs vitlök och chili tills vitlöken börjar bli mjuk, men var försiktig så att du inte bränner den.
  3. Tillsätt smör och rostade tomater. Pressa tomaterna försiktigt med en gaffel till en sås.
  4. Såsen ser ganska tunn ut men tillsammans med pastavattnet kommer den att tjockna.
  5. Lägg i sardellerna nu om du vill att de ska lösas upp i såsen.

Servering

  1. Koka raviolin i välsaltat pastavatten i en stor kastrull tills de flyter upp till ytan.
  2. Lägg över raviolin i pannan med såsen och kasta runt försiktigt.
  3. Lägg upp på tallrikar med några tomater från såsen.
  4. Strö över lite pecorino och lägg eventuellt på sardellfiléer.