Ricottagnocchi, spetskål, stekt svamp och parmesansås

POPULÄRT
Ricottagnocchi, spetskål, stekt svamp och parmesansås
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Ricottagnocchi, spetskål, stekt svamp och parmesansås

22 ingredienser

1h

Lika vacker som god är Adams rätt på temat ost där gnocchin görs med ricotta och såsen får smak av parmesan. Allt toppas med svamp, spetskål och ännu mer ost i form av burrata.

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 250 g ricotta
  • 2 dl vetemjöl
  • olivolja
  • 1 dl parmesanost, finriven

Parmesansås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl kycklingfond, ej koncentrerad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl parmesanost
  • 0,5 citron
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 0,5 spetskål
  • 0,5 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g svamp
  • burrata
  • oxalis, garnering
  • smör, till stekning
  • salt

Gör så här

Gnocchi

  1. Blanda i hop ricottan med mjölet, 1 dl finriven parmesan, 1 msk olivolja och 2 krm salt. Blanda till en smidig deg. Låt vila i 20 minuter.
  2. Rulla ut till långa remsor ca 1,5 cm breda. Skär i bitar som är 2 cm långa.
  3. Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan.
  4. Lyft ur gnocchin från kokvattnet ner i en stek panna med smör i stek på medel hög temperatur i 7 min

Parmesansås

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk och glansig i olja ca 10 minuter. Tillsätt vinet och fonden. Låt reducera ner till hälften.
  2. Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter. Sila av löken.
  3. Tillsätt parmesanosten och finrivet citronskal. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Kål och svamp

  1. Strimla spetskålen. Stek på medelvärme i smör utan att det tar färg i ca 7 minuter. Smaka upp med citronsaft och salt.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Rensa svampen. Fräs i olja på hög temperatur tills den fått fin färg. Tillsätt en stor klick smör och vitlöken. Stek vidare på medeltemp i 5 min. Smaka upp med salt och citronsaft.
  3. Lägg upp gnocchi med parmesansås och svamp och kål. Garnera med burrata bruten i bitar och oxalis.