Lika vacker som god är Adams rätt på temat ost där gnocchin görs med ricotta och såsen får smak av parmesan. Allt toppas med svamp, spetskål och ännu mer ost i form av burrata.
Ingredienser
Gnocchi
250 g ricotta
2 dl vetemjöl
olivolja
1 dl parmesanost, finriven
Parmesansås
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 dl torrt vitt vin
3 dl kycklingfond, ej koncentrerad
2 dl vispgrädde
2 dl parmesanost
0,5 citron
olja, till stekning
salt
peppar
Tillbehör
0,5 spetskål
0,5 citron, saften
1 klyfta vitlök
200 g svamp
burrata
oxalis, garnering
smör, till stekning
salt
Gör så här
Gnocchi
Blanda i hop ricottan med mjölet, 1 dl finriven parmesan, 1 msk olivolja och 2 krm salt. Blanda till en smidig deg. Låt vila i 20 minuter.
Rulla ut till långa remsor ca 1,5 cm breda. Skär i bitar som är 2 cm långa.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan.
Lyft ur gnocchin från kokvattnet ner i en stek panna med smör i stek på medel hög temperatur i 7 min
Parmesansås
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk och glansig i olja ca 10 minuter. Tillsätt vinet och fonden. Låt reducera ner till hälften.
Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter. Sila av löken.
Tillsätt parmesanosten och finrivet citronskal. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Kål och svamp
Strimla spetskålen. Stek på medelvärme i smör utan att det tar färg i ca 7 minuter. Smaka upp med citronsaft och salt.
Skala och finhacka vitlöken. Rensa svampen. Fräs i olja på hög temperatur tills den fått fin färg. Tillsätt en stor klick smör och vitlöken. Stek vidare på medeltemp i 5 min. Smaka upp med salt och citronsaft.
Lägg upp gnocchi med parmesansås och svamp och kål. Garnera med burrata bruten i bitar och oxalis.