vispgrädde (så att det nästan täcker de hackade bitarna)
salt
peppar
Rödvinssås
4 dl kalvfond (ej koncentrerad)
5 dl rött vin
4 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1,5 msk rödvinsvinäger
2 champinjoner (stora)
smör
Gör så här
Champinjonpuré
Hacka schalottenlök och vitlök fint. Stek tillsammans med champinjoner i smör i en kastrull
När svampen mjuknat häller du på vinet, låt reducera.
Täck sedan med vatten så alla svampar blir mjuka och reducera igen.
Häll på grädden och låt koka ihop.
Mixa allt till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
Potatis- och palsternackspuré
Skala och skär potatis och palsternacka i tärningar.
Lägg palsternackan i en kastrull. Täck med grädde och låt koka några minuter. Tillsätt potatisen och låt allt koka tills det är mjukt. Passera allt genom en sil.
Tillsätt smör och blanda runt ordentligt. Passera ytterligare en gång genom en sil.
Smaka av med salt, peppar och ev mer smör.
Rödvinssås
Reducera kalvfonden i en kastrull
Skala och hacka lök, vitlök och champinjoner. Lägg i en separat kastrull och stek tills allt fått lite färg och mjuknat. Stek i smör tills det fått lite färg och mjuknat.
Tillsätt vin och kryddor. Reducera ner ordentligt.
Häll på den reducerade kalvfonden och låt koka några minuter.
Sila såsen ner i en ren kastrull. Koka upp och smaka av med vinäger, salt och peppar.
Kantarellragu
Skala schalottenlök och hacka den samt kantarellerna.
Stek lök och svamp i smör. Salta och peppra.
Savoykål
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
Stansa ut snygga cirklar ur savojkålsbladen.
Koka dem i kastrullen tills de mjuknat, 6-7 minuter.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Renfilé
Sätt ugnen på 100 grader.
Putsa köttet och salta det runtom.
Stek på hög värme i olja i en stekpanna.
Tillsätt smör, timjan och och krossade vitlöksklyftor. Ös köttet ordentligt under stekning.
Lägg över i en ugnsform och tillaga tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och vila några minuter före servering.
Servering
Fyll savojkålen med puré och ragu, vik över på mitten.
Skiva köttet och lägg på önskade bitar (jag tog tre).