Ravioli med basilika, ricotta och chèvre

Ravioli med basilika, ricotta och chèvre
Foto: Tv4

Ravioli med basilika, ricotta och chèvre

Av: Moa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

2 h 30 m

Härlig ravioli med basilika, ricotta och chèvre med en mustig tomatsås kan bli en fullpoängare till huvudrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 500 g körsbärstomater
  • olivolja (till stekning)
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter (Piri-Piri eller peperoncino)
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl persilja (eller basilika, går att kombinera om man vill)

Pasta

  • 3 dl durumvetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 äggula (för att få degen extra gul)
  • 1 msk olivolja
  • vetemjöl (till utbakning)

Pastafyllning

  • 1 dl körsbärstomater
  • 2 tsk salt (till gratinering av tomater)
  • 2 msk färsk timjan (till gratinering av tomater)
  • 3 msk olivolja (till gratinering av tomater)
  • 0,75 dl pinjenötter
  • 2 msk olivolja (till stekning av pinjenötter)
  • 2,5 klyftor vitlök
  • 1 msk salt
  • 2 krm peppar
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 dl basilika
  • 1 msk honung
  • 200 g ricotta
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • 50 g chèvreost

Servering

  • 1 ägg
  • vatten
  • 1 msk salt
  • smör
  • salvia
  • parmesanost

Gör så här

Tomatsås

  1. Skär tomaterna i bitar. Helst ska småtomaterna skäras fyra gånger (beroende på hur stora de är).
  2. Häll lite olivolja i en kastrull och hacka sedan vitlöken och chilin i små bitar.
  3. Lägg i de hackade tomaterna och tillsätt vitlök, chili och salt efter 30 sekunder.
  4. Fräs såsen på hög värme i 10 minuter och rör om när det behövs (så det inte brännas vid på botten). Smaka av och lägg sakta i bladkryddorna.

Pasta

  1. Häll ut durummjöl samt vetemjölet i en hög på en arbetsbänk eller i en stor bakbunke.
  2. Forma ett stort hål i mjölet där äggen ska rymmas.
  3. Knäck i äggen och tillsätt saltet.
  4. Vispa äggen med en gaffel och ta sakta i en liten mjölmängd i taget.
  5. Rör sedan ihop allt och knåda till en smidig deg i 5 minuter.
  6. Lägg i kylen och låt stå i en timme minst.

Pastafyllning

  1. Halvera tomaterna och placera på en plåt.
  2. Strö över salt, timjan och olivoljan på tomaterna och gratinera i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  3. Under tiden tomaterna gratineras så stek pinjenötterna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja. Låt dem svalna.
  4. Hacka vitlöken och lägg i en bunke (eller matberedare). Tillsätt tomaterna, pinjenötterna, salt, peppar, olivolja, basilika och honung. Mixa ihop.
  5. Smaka av och tillsätt extra salt om det önskas.
  6. Häll i ricotta, parmesanost och chevre. Mixa ihop ytterligare. Smaka av och lägg sedan i kylen i 20 minuter.

Servering

  1. Mjöla en arbetsyta och kavla ut den första delen av degen (degen går även bra att använda i en pastamaskin).
  2. Vänd håll på den kavlade degen några gånger och kavla ut den supertunt.
  3. Ta ett stort glas (använder mig personligen av ett ölglas) och gör cirklar på den kavlade degen. Ta bort degresterna runtomkring.
  4. Ta ut fyllningen från kylen och placera ut en matsked av tomatfyllningen i mitten på varje degcirkel.
  5. Vik sedan degcirkeln på mitten som en halvmåne (se till att ingen luft finns kvar i degen). För att garantera att halvmånen med fyllningen är stängd så ta en gaffel och pressa runt kanterna.
  6. Pensla kanterna med en äggula.
  7. Lägg de klara raviolibitarna på en tallrik och gör samma sak med den andra degen.
  8. Koka upp vatten med salt. Lägg i raviolibitarna (några i taget) i det kokande vattnet och låt koka ca 0,5–1 minut. Man vet att de är klara när de flyter upp till vattenytan.
  9. Koka sedan upp alla och förbered en stekpanna med smör och salvia.
  10. Stek upp raviolin lätt och lägg upp på serveringstallrikar.
  11. Häll över den mustiga tomatsåsen och toppa sedan med parmesanost och den stekta salvian. Servera genast.