Rårakor med skagenröra och rom

POPULÄRT
koket.se
Rårakor med skagenröra och rom
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Rårakor med skagenröra och rom

15 ingredienser

Få saker slår en riktigt god och krispig råraka toppad med hemgjord skagenröra och en klick rom. Perfekt som förrätt eller lättare middag.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g fast potatis
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt

Skagenröra

  • ca 280 g skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • 2 msk färsk dill, finhackad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 2-3 droppar citronsaft

Garnering

  • 60 g rom (t ex röd stenbitsrom)
  • citron, i klyftor
  • dillvippa
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Börja med skagenröran. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka dillen. Lägg rödlök och dill i en skål och blanda ihop med majonnäs, crème fraiche och riven pepparrot.
  2. Vänd i räkorna och smaka av med nymalen svartpeppar och några droppar citronsaft.
  3. Skala ev potatisen och riv på grova sidan av rivjärnet. Salta potatisen och vänd runt.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg i 1/4 av potatisen i stekpannan. Fördela ut potatisen till en råraka, pressa och stek ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra.
  5. Repetera tills fyra fina rårakor är klara. Varmhåll på ett galler i ugnen på 90 grader fram till servering så håller de sig krispiga.

Servering

  1. Lägg upp rårakorna och toppa med den goda skagenröran och rom. Toppa med lite färsk riven pepparrot, dill och citronklyfta, pepparrot, dill och citronklyfta på sidan.