Råraka med stekt svamp

koket.se
Råraka med stekt svamp
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Råraka med stekt svamp

19 ingredienser

30 m

Råraka med stekt svamp, färskost, inlagd ingefära och rostad mandel är en kombination du bara måste testa. Smaklökarna kommer sjunga ikapp!

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Råraka

  • 8 potatis Amandine
  • 4 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Svamp

  • 12 shiitakesvamp (eller din favoritsvamp)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron, skalet

Ingefärskräm

  • ca 40 g inlagd ingefära
  • 200 g färskost
  • 1 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 80 g sötmandel, rostad och hackad
  • 4 kvistar dill
  • 40 g lagrad ost

Gör så här

Råraka

  1. Riv potatisen med skal på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
  3. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek i olja tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan.
  4. Lägg rårakorna på ett galler efterhand som de blir klara så behåller de sin frasighet.

Svamp

  1. Skär ner svampen i mindre bitar.
  2. Stekt svampbitarna på medelhög värme tills den får fin färg.
  3. Lägg ner smöret i pannan och stek ytterligare några minuter. Avsluta med salt, peppar och rivet citronskal.

Ingefärskräm

  1. Skär ingefäran fint.
  2. Blanda med färskost, citronjuice, salt och peppar.

Servering

  1. Bre ut färskosten över rårakan och lägg ut svampen över hela.
  2. Toppa med mandel och dill. Avsluta med att riva osten över.