Råraka med sotad lax

koket.se
Råraka med sotad lax
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Råraka med sotad lax

16 ingredienser

30 m

En krispig råraka med sotad lax, picklad gurka, créme fraiche, äpple och löjrom är en riktigt festlig och god rätt att servera i helgen.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Råraka

  • 8 potatis Amandine
  • 4 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Lax

  • 200 g laxfilé
  • salt

Picklad gurka

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • svartpeppar
  • 1 gurka

Servering

  • 1 msk crème fraîche
  • 1 äpple
  • 4 msk löjrom
  • färsk körvel

Gör så här

Råraka

  1. Riv potatisen med skal på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
  3. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek i olja tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan.
  4. Lägg rårakorna på ett galler efterhand som de blir klara så behåller de sin frasighet.

Lax

  1. Sota laxen med en gasbrännare eller stek den snabbt på högsta värmen på spisen utan fett.
  2. Baka sedan i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på ca 37 grader.
  3. Låt laxen vila tills den är kall och bryt den sedan i bitar.

Picklad gurka

  1. Koka upp alla ingredienser.
  2. Skär ner gurkan i mindre bitar och slå på den varma lagen. Låt svalna innan servering.

Servering

  1. Servera rårakan med laxen, gurkan, några klickar crème fraiche, skivat äpple och löjrom. Toppa med körvel.