Råraka med sotad lax
Råraka med sotad lax
16 ingredienser
30 m
En krispig råraka med sotad lax, picklad gurka, créme fraiche, äpple och löjrom är en riktigt festlig och god rätt att servera i helgen.
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

Ingredienser
Råraka
- 8 potatis Amandine
- 4 msk rapsolja
- 50 g smör
- salt
- peppar
Lax
- 200 g laxfilé
- salt
Picklad gurka
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- svartpeppar
- 1 gurka
Servering
- 1 msk crème fraîche
- 1 äpple
- 4 msk löjrom
- färsk körvel
Gör så här
Råraka
- Riv potatisen med skal på den fina sidan av rivjärnet.
- Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
- Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek i olja tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan.
- Lägg rårakorna på ett galler efterhand som de blir klara så behåller de sin frasighet.
Lax
- Sota laxen med en gasbrännare eller stek den snabbt på högsta värmen på spisen utan fett.
- Baka sedan i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på ca 37 grader.
- Låt laxen vila tills den är kall och bryt den sedan i bitar.
Picklad gurka
- Koka upp alla ingredienser.
- Skär ner gurkan i mindre bitar och slå på den varma lagen. Låt svalna innan servering.
Servering
- Servera rårakan med laxen, gurkan, några klickar crème fraiche, skivat äpple och löjrom. Toppa med körvel.