Råraka med rentartar

koket.se
Råraka med rentartar
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Råraka med rentartar

22 ingredienser

20 m

Råraka med rentartar, inkokt gulbeta, krassemajonnäs och pepparot är en riktigt lyckad smakkombination att förgylla helgen med.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Råraka

  • 8 potatis Amandine
  • 4 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Ren

  • 200 g rökt renkött
  • 20 g gräslök
  • 1 schalottenlök
  • olja
  • salt
  • svartpeppar

Krassemajonnäs

  • 1 ägg
  • salt
  • ca 1-2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl olja
  • 2 dl färsk persilja, hackad

Inkokt gulbeta

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 gulbeta

Servering

  • 0,5 färsk pepparrot
  • 1 förp krasse

Gör så här

Råraka

  1. Riv potatisen med skal på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Krama ur vätskan ur den rivna potatisen och dela upp i fyra jämnstora högar.
  3. Tryck ut en hög åt gången i pannan och stek i olja tills den blivit gyllenbrun. Salta och peppra innan du vänder och gör samma sak på andra sidan.
  4. Lägg rårakorna på ett galler efterhand som de blir klara så behåller de sin frasighet.

Ren

  1. Skär ner köttet i mindre bitar.
  2. Hacka gräslöken och löken fint.
  3. Blanda löksorterna med köttet och lite olja. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Krassemajonnäs

  1. Mät upp alla ingredienser i ett litermått, eller en glasliknande behållare. Börja med ägget, saltet och vinägern. Avsluta med att hälla i oljan.
  2. Ställ i en stavmixer och mixa samtidigt som du sakta och försiktigt drar staven uppåt. Då är majonnäsen klar på ca 10 sekunder.
  3. Smaka av med eventuellt mer salt eller syra.

Inkokt gulbeta

  1. Skiva gulbetan tunt.
  2. Koka upp alla ingredienser och slå den varma lagen över gulbetan. Låt svalna innan servering.

Servering

  1. Servera rårakan med rentartar, gulbeta och resten av toppingen. Avsluta med riven pepparrot och klippt krasse.