Ramen med marinerad tofu

Ramen med marinerad tofu
Foto: Stefan Wettainen

Ramen med marinerad tofu

27 ingredienser

1 h

”Japansk streetfood har tagit världen med storm och det är lätt att förstå varför. Goda ingredienser (nudlar och umamistinn buljong) som du enkelt kan anpassa efter tycke och smak.” /Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk rapsolja, lök och vetenudlar.

Tips! Tofu är ett bra alternativ - även om tofu ursprungligen kommer från Kina så finns det också svensk produktion, kolla gärna om du kan hitta närproducerat!

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Marinerad tofu

  • 400 g tofu, fast naturell
  • 3 msk soja (japansk)
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • chilipulver (efter smak)
  • 2 msk rapsolja

Buljong

  • 3 klyftor vitlök
  • 35 g färsk ingefära
  • 6 shiitakesvamp, torkade eller färska
  • 2 ark alger
  • 2 l vatten
  • 2 msk grönsaksfond [eller 1 tärning grönsaksbuljong]
  • 2 msk soja (japansk)
  • 0,5 msk sesamolja
  • chilipulver (efter smak)
  • 1 dl misopasta

Tillbehör

  • 250 g broccoli
  • 3 msk furikake
  • 1 rödlök, krydda (ekologisk)
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 2 burkar vita bönor [á 380 g]
  • 3 salladslökar, ekologisk
  • 1 kruka färsk koriander (eller thaibasilika)
  • 400 g vetenudlar (utan ägg, ekologiska)
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja

Gör så här

Marinerad tofu

  1. Vira in tofun i hushållspapper och lägg den i press 15–30 minuter mellan två tallrikar, med en tyngd på den översta tallriken. På så sätt pressas överflödig vätska ur.

Buljong

  1. Skala och skiva vitlök och ingefära tunt. Skiva svampen.
  2. Lägg vitlök, ingefära, shiitake, noriarken, vatten, grönsaksfond, soja och sesamolja i en stor kastrull och låt koka ca 1 timme.
  3. Ta ut tofun från pressen och skär den i centimeterstora tärningar. Lägg tärningarna i en plastpåse tillsammans med soja, sesamolja, risvinäger, chilipulver och rapsolja. Låt marinera 30–60 minuter.

Tillbehör

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär broccolin i små buketter. Lägg i en ugnsform och ringla över lite furikake och rapsolja. Baka i mitten av ugnen 20 minuter tills broccolin mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  3. Strimla rödlöken fint. Blanda med limesaft och låt dra 20 minuter innan du serverar.
  4. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka salladslöken och grovhacka koriandern/basilikan.
  5. Slå ut tofun och marinaden i en varm stekpanna och stek tills den får fin yta på alla sidor. Ställ åt sidan tills buljongen och nudlarna är klara.
  6. Smaka av buljongen med chilipulver och eventuellt mer soja. Sila sedan av den. Se till att pressa ut all vätska ur svampen, ingefäran och vitlöken så du får med så mycket smak som möjligt.
  7. Värm upp buljongen på nytt och rör ner misopastan i den. Vispa tills misopastan löst upp sig och ta därefter av buljongen från plattan.

Servering

  1. När alla tillbehör är klara, koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet. De är klara på bara någon minut.
  2. Fördela nudlarna, tillbehören och tofun i fyra skålar. Häll därefter över buljongen. Servera genast. Ät med pinnar och sked och rör ihop allt så att det blandas.