Ragú alla Napoletano

Ragu napolitana ny

Ragú alla Napoletano

Av: Eva - Sala

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 min

En mustig ragú som serveras med polenta, rotsaker och parmesankräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ragú

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 500 g högrev
  • 500 g revben (eller fläskkarré med ben)
  • 200 g salsicciakorv
  • 2 msk tomatpuré
  • 3-4 dl rött vin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar

Polenta:

  • 5 dl grönsaksbuljong, och mjölk (hälften av vardera)
  • 1,75 dl polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 3 äggulor

Parmesankräm

  • 100 g parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2-2,5 rapsolja

Rostade rotsaker

  • 800 g blandade rotfrukter (exempelvis morötter, polkabetor, gulbetor, vitlök, rödlök och persiljerötter)
  • 2 msk olivolja
  • havssalt

Gör så här

Ragú

  1. Värm olivoljan försiktigt i en stekgryta och lägg i löken. Stek på svag värme i ca 5 minuter så den blir glansig. Ta upp och lägg åt sidan.
  2. Öka värmen och stek köttet och korven i omgångar så det får en stekyta. Sänk värmen och lägg i löken. Blanda i tomatpuré, vinet och låt vätskan nästan koka in.
  3. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och peppar. Rör om och låt sjuda i minst 2 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt mer vin om såsen blir för tjock.

Polenta

  1. Koka upp buljong och mjölk. Tillsätt polenta, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  2. Ta av kastrullen från spisen och rör i olivolja, äggulor. Smaka av med salt och peppar. Häll i en smord form i ett centimetertjockt lager. Låt svalna och stelna i kylskåp.
  3. Vid servering stjälp upp på skärbräda och skär i skivor. Ex. trekanter som steks gyllenbruna i olivolja.

Parmesankräm

  1. Riv osten fint. Koka upp grädden och ta av plattan. Rör ner och smält osten. Låt svalna. Lägg i äggulor och kör i oljan. Mixa med stav till en tjock och blank kräm.

Rotsaker

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela rotsakerna i mindre bitar. Lägg i en form och ringla över olivoljan och strö en nypa havssalt över.
  2. Rosta i ugnen ca 20 min.