Rabarbersorbet med granskottssirap

NYHET
Rabarbersorbet med granskottssirap
Foto: Tv4

Rabarbersorbet med granskottssirap

11 ingredienser

1 h + tid i kyl

Rabarbersorbet med granskottssirap och rostade hasselnötter blir ett gott avslut på en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rabarbersorbet

  • 350 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1-1,5 msk glykossirap
  • 2 äggvitor

Nötter

  • 0,5 dl valnötter

Granskottssirap

  • 3 dl granskott
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rörsocker
  • 1 citron, citronskal från hela och saften från halva
  • 1-2 cm färsk ingefära

Gör så här

Rabarbersorbet

  1. Skala bort det grövsta lagret skal på rabarberstjälkarna. Skölj av dem och skär sedan stjälkarna i mindre bitar.
  2. Koka vatten, socker och rabarberbitar i en kastrull på låg värme i 5-10 minuter tills rabarbern mjuknat helt.
  3. Ta bort kastrullen från värme och mixa blandningen slät med en mixer.
  4. Tillsätt eventuellt lite glykossirap för att ge sorbeten en lenare konsistens.
  5. Låt sedan blandningen svalna.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp.
  7. Vänd ner äggvitorna i rabarberblandningen.
  8. Frys smeten i glassmaskin eller i en frystålig glasburk i frysen. Om du gör det i glasburk så rör om i sorbeten med en gaffel var 30:e minut tills sorbeten är helt fryst.

Nötter

  1. Medan sorbeten fryser så grovhacka nötterna till önskad storlek.
  2. Rosta nötterna i en stekpanna på medelhög-låg värme under omrörning i ett par minuter. Det ska börja dofta rostat. Låt sedan nötterna svalna.
  3. Nötterna går utmärkt att spara i en glasburk.

Granskottssirap

  1. Skölj och rensa granskotten från skräp.
  2. Koka upp vatten och sänk sedan värmen för att nå ca 80 grader.
  3. Lägg ner granskotten i vattnet och låt sjuda i några minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och låt stå i 1 timme.
  5. Sila sedan bort granskotten.
  6. Riv citronskal samt skala och riv ingefära.
  7. Tillsätt båda dessa samt pressa i citronsaft från halva citronen.
  8. Koka i 30-45 minuter till önskad konsistens.
  9. Häll sedan upp i en glasburk.
  10. Sirapen är färdig att serveras efter att den har svalnat.

Servering

  1. Servera sorbeten i kulor och toppa med rostade valnötter samt granskottssirap.