Rabarbersoppa och jordgubbstiramisu

Rabarbersoppa och jordgubbstiramisu
Foto: TV4

Rabarbersoppa och jordgubbstiramisu

Av: Cattis - STHLM

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h

Klar rabarbersoppa med hallon serveras tillsammans med en krämig jordgubbstiramisu med mandelbiskvier och Limoncello.

Dryckesförslag:

Nivole, ett blommigt, pärlande, sött, druvtypiskt dessertvin. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Rabarbersoppa

  • 4 stjälkar rabarber, är rabarbern späd kan det behövas 1-2 stjälkar till
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron
  • 1 dl hallon
  • 1 limefrukt, till garnering

Jordgubbstiramisu- med Limoncello och biskvier

  • 150 g mandelbiskvi
  • 0,5 l jordgubbar
  • 1 dl Limoncello (eller koncentrerad citronsaft)

Mascarponecrème:

  • 2 ägg
  • 250 g mascarpone, rumsvarm
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 dl lemon curd
  • 2 dl smetana
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 citron

Tillbehör

  • 2 tsk lakritspulver (eller finhackad turkisk peppar)
  • 1 citron, zest
  • 4 kvistar färsk citronmeliss

Gör så här

Rabarbersoppa

  1. Skär rabarbern i bitar och häll på vatten, vin och socker.
  2. Riv skalet på citronen och spara det till garnering. Skär citronen i skivor och lägg ner dessa i soppan.
  3. Koka upp soppan och låt rabarbern mjukna, beroende på hur tjock rabarbern är, cirka 10 minuter. När rabarbern är mjuk stänger du av plattan och låter den stå och dra cirka 10-15 minuter.
  4. Sila soppan, du kan behålla rabarber bitarna och ha de som kompott, kan då behöva få lite mer sötma.
  5. Lägg, de frysta eller färska, hallonen i den klara soppa och låt soppan stå och svalna, ca 30 minuter, häll bort hallonen och ställ soppan i kylen. Soppan gör sig bäst kall men kan också serveras lite ljummen om så önskas.

Servering

  1. Häll upp soppan i små skålar eller glas. Ska soppan intas som ensam efterrätt kan man lägga i lite crème fraiche eller en kula vaniljglass. Toppa med lite lime zest.

Jordgubbstiramisu med Limoncello och biskvier

  1. Skiva Jordgubbarna och häll över Limoncellon.

Mascarponecrème

  1. Dela upp gulor och vitorna för sig.
  2. Vispa vitorna till hårt skum och ställ åt sidan.
  3. Vispa äggulor, mascarponeost och florsocker med elvisp tills det är pösigt, blanda ner lemoncurd och vispa så smeten blandar sig.
  4. Vispa upp smetana så den blir fast och blanda ner vaniljpulvret, blanda ner smetanan i mascarponeblandningen och vänd sist ner de vispade vitorna.
  5. Riv citronskal och blanda ner det i krämen. Ställ krämen i kylen att kallna.

Servering

  1. Varva mascarponecrème, biskvier, och jordgubbar. Strö på lite lakritspulver på det första lagret av mascarponekräm, eller i alla lager beroende på hur mycket lakrits du vill att det ska smaka. Börja och avsluta med mascarponekrämen.
  2. Dekorera med jordgubbar, citron zest och en kvist citronmeliss.