Rabarbersoppa med snöägg

Rabarbersoppa med snöägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rabarbersoppa med snöägg

11 ingredienser

Det här är en klassisk sommardessert. Säg den som inte blir hänförd över rabarbersoppa med snöägg!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 6 stjälkar rabarber
  • 4 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 3 dl vitt vin
  • 1 kanelstång
  • 1 citron, saften

Snöägg

  • 2 äggvitor
  • 1,5 msk strösocker

Till kokning

  • 1 l vatten
  • 3 msk strösocker

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Rabarbersoppa: Skala rabarbern och skär alla stjälkarna utom en i bitar. Skär den sista rabarbern i smala stänger och spara. Blanda rabarberbitar, vatten, socker, vaniljstång, vin och kanelstång i en kastrull. Koka i 10–15 minuter på medelvärme. Rabarbern ska koka sönder. Ta upp vaniljstång och kanelstång. Lägg i rabarberstängerna och ta av från värmen.
  2. Snöägg: Låt vattnet koka upp i en vid kastrull. Tillsätt sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i sockret och vispa ytterligare någon minut. Forma med hjälp av två matskedar 8 snöägg av smeten. Lägg försiktigt ner några i taget i det kokande vattnet. Låt sjuda 1 minut. Vänd dem och låt sjuda ytterligare 1 minut. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Fördela rabarbersoppan i djupa tallrikar. Lägg i snöäggen före servering.