Rabarbersoppa med snöägg

Rabarbersoppa med snöägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rabarbersoppa med snöägg

11 ingredienser

Det här är en klassisk sommardessert. Säg den som inte blir hänförd över rabarbersoppa med snöägg!

Ingredienser

portioner
  • 6 stjälkar rabarber
  • 4 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 3 dl vitt vin
  • 1 kanelstång
  • 1 citron, saften

Snöägg

  • 2 äggvitor
  • 1,5 msk strösocker

Till kokning

  • 1 l vatten
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Rabarbersoppa: Skala rabarbern och skär alla stjälkarna utom en i bitar. Skär den sista rabarbern i smala stänger och spara. Blanda rabarberbitar, vatten, socker, vaniljstång, vin och kanelstång i en kastrull. Koka i 10–15 minuter på medelvärme. Rabarbern ska koka sönder. Ta upp vaniljstång och kanelstång. Lägg i rabarberstängerna och ta av från värmen.
  2. Snöägg: Låt vattnet koka upp i en vid kastrull. Tillsätt sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i sockret och vispa ytterligare någon minut. Forma med hjälp av två matskedar 8 snöägg av smeten. Lägg försiktigt ner några i taget i det kokande vattnet. Låt sjuda 1 minut. Vänd dem och låt sjuda ytterligare 1 minut. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Fördela rabarbersoppan i djupa tallrikar. Lägg i snöäggen före servering.