Rabarberpajsrutor

Rabarberpajsrutor
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Rabarberpajsrutor

13 ingredienser

45 m + tid i kyl

Rabarber med smuldeg är alltid en god idé! Här bakar Hilda smarta rabarberpajsrutor som kommer göra succé i sommar. Om du vill variera receptet kan du byta ut rabarbern mot någon annan kräm av exempelvis jordgubbar, äpplen eller hallon.

Ingredienser

portioner

Rabarberkräm

  • 800 g rabarber
  • ca 2 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 3-4 msk majsstärkelse

Smuldeg

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Servering

  • ev vaniljsås

Gör så här

Rabarberkräm

  1. Skär rabarbern i mindre bitar.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt koka i 4–5 minuter.
  3. Blanda ut majsstärkelse i lite kallt vatten (ca 1 msk vatten). Rör ner redningen i en fin stråle i kastrullen. Koka ihop snabbt och låt svalna helt.

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Mät upp alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en smuldeg.
  3. Lägg två tredjedelar av smuldegen i form som är 20x30 cm stor. Använd botten på ett glas (doppa eventuellt bottnen i lite mjöl först) och tryck ut degen så den blir som en hel platta i formen.
  4. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i 12 minuter, ta ut och låt svalna något.
  5. Höj värmen till 200 grader varmluft.
  6. Häll krämen på bottnen och jämna till med en sked.
  7. Smula över resterande smuldeg.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  9. Låt svalna och ställ sedan i kylen.
  10. Skär den helt kalla pajen i rutor.

Servering

  1. Ät pajrutorna som de är eller servera vaniljsås till.