Rabarberpajglass

NYHET
Rabarberpajglass
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Rabarberpajglass

11 ingredienser

30 min + tid i frys

Gillar du både rabarberpaj och glass så måste du testa den här genialiska kombon av Hilda Kirkhoff! Detta kan bli sommarens nya favoritglass.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kaksmulor

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver

Rabarberkompott och rabarbersirap

  • 500 g rabarber
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Vaniljglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk mascarpone (extra krämig, kan uteslutas) [250 g]
  • 1 burk kondenserad mjölk [ca 400 g]
  • 1 tsk vaniljpaste (eller frön från 1 vaniljstång)

Gör så här

Kaksmulor

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Dela smöret i kuber.
  3. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och bakpulver i en skål för hand till ett smul.
  4. Lägg smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills smulorna är gyllene.

Rabarberkompott och rabarbersirap

  1. Skiva rabarbern tunt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
  2. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
  3. Sila av och låt rinna av ordentligt.
  4. Lägg kompotten i en skål och häll sirapen i en kanna för att svalna till servering.

Vaniljglass

  1. Vispa grädde och mascarpone krämigt med en elvisp.
  2. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljpaste.
  3. Vispa lite till tills glassmeten är luftig och krämig.
  4. Varva glassmet, rabarberkompott och kaksmulor i en form som rymmer 1,5 liter.
  5. Dra spetsen på en kniv i kompotten för att fördela den mellan varje lager.
  6. Upprepa ca tre gånger.
  7. Toppa med rabarberkompott och kaksmulor.
  8. Plasta in formen och frys i ca 6 timmar eller tills glassen är helt fryst.

Servering

  1. Ringla rabarbersirapen över glassen vid servering.