Rabarberpaj med maräng

Rabarberpaj med maräng
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rabarberpaj med maräng

10 ingredienser

Paj med mandel i degen. Den späda rabarbern mjuknar samtidigt som pajen gräddas. Ett luftigt marängtäcke kröner pajen.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sötmandel, finmald
  • 0,25 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • 4-500 g röd rabarber, finskuren
  • strösocker

Maräng:

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vinäger
  • Ugn: 225/100°

Gör så här

  1. Mixa smör, mandel och mjöl till smuldeg, tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Lägg kallt 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen, klä en pajform. Nagga bottnen. Lägg i rabarbern och sockra efter smak. Grädda mitt i ugnen 20 min.
  3. Vispa vitorna hårt, tillsätt sockret lite i sänder under vispning till en seg smet. Vispa ner vinägern. Ta ur formen, bred över marängen, sänk värmen till 100° och grädda klart ca 15 min.