Rabarberpaj med italiensk maräng

Rabarberpaj med italiensk maräng
Foto: TV4

Rabarberpaj med italiensk maräng

1

13 ingredienser

1 h

Sprött mördegsskal fyllt med syrlig rabarberkompott och toppad med söt italiensk maräng.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Pajskal

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggula

Kräm

  • 6-8 stjälkar rabarber, beroende på hur tjocka de är
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk majsstärkelse

Italiensk maräng

  • 5 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering

  • ätbara blommor, krasse
  • guldpulver

Gör så här

  1. Paj
    Dela det rumstempererade smöret i små kuber. Slå över mjöl och florsocker. Slå i en äggula och arbeta snabbt ihop degen.
  2. Tryck ut i små formar, ca 10 cm i diameter, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Picka pajbotten med en gaffel. Grädda ca 10 minuter. Låt dem svalna, ta därefter ut dem ur formarna och ställ in dem i ugnen ytterligare 7-8 minuter så att de får lite färg.
  4. Skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med florsocker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp tills att rabarbern är mjuk och konsistensen tjock. Låt svalna.
  5. Italiensk maräng
    Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp till 123 grader. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Häll därefter i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Lägg rabarberkrämen i pajformarna och spritsa marängen ovanpå. Ställ in i ugnen tills marängen fått lite färg.
  8. Förhöj gärna desserten med guldpulver och en krasseblomma.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer