En blivande favoritkaka där söt vit choklad möter syrlig rabarber kryddad med lite karmdemumma. Ett smuldegstäcke på toppen bidrar med gott crunch. Lättbakad mjuk kaka som går fint att frysa in i bitar.
Ingredienser
Kaka
250 g vit choklad
150 g smör
210 g vetemjöl [3,5 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
5 g bakpulver
6 g salt [1 tsk]
165 g ägg, rumstempererade [3]
85 g strösocker [1 dl]
Rabarber
2 stjälkar rabarber [ca 150 g]
45 g strösocker [0,5 dl]
15 g malen kardemumma [1,5 msk]
Smuldeg
50 g smör
45 g strösocker [0,5 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
10 g vaniljsocker [1 msk]
90 g vetemjöl [1,5 dl]
Gör så här
Kaka
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Smörj en bakform (ca 20x30) med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i kastrullen med det smälta smöret. Rör tills chokladen har smält och ställ åt sidan.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp äggen fluffigt tillsammans med strösocker. Rör ner den smälta chokladen. Sikta i de torra ingredienserna och blanda väl.
Rabarber
Skär rabarberstjälkarna i små bitar och lägg i en bunke. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.
Smuldeg
Lägg alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingrarna tills du har en smuldeg.
Häll smeten i formen. Strö över rabarber och smuldeg. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt. Skär i bitar