Rabarberkaka med vit choklad

NYHET
Rabarberkaka med vit choklad
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Rabarberkaka med vit choklad

16 ingredienser

45 min

En blivande favoritkaka där söt vit choklad möter syrlig rabarber kryddad med lite karmdemumma. Ett smuldegstäcke på toppen bidrar med gott crunch. Lättbakad mjuk kaka som går fint att frysa in i bitar.

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 250 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 210 g vetemjöl [3,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 5 g bakpulver
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 165 g ägg, rumstempererade [3]
  • 85 g strösocker [1 dl]

Rabarber

  • 2 stjälkar rabarber [ca 150 g]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 15 g malen kardemumma [1,5 msk]

Smuldeg

  • 50 g smör
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Smörj en bakform (ca 20x30) med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i kastrullen med det smälta smöret. Rör tills chokladen har smält och ställ åt sidan.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp äggen fluffigt tillsammans med strösocker. Rör ner den smälta chokladen. Sikta i de torra ingredienserna och blanda väl.

Rabarber

  1. Skär rabarberstjälkarna i små bitar och lägg i en bunke. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

Smuldeg

  1. Lägg alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingrarna tills du har en smuldeg.
  2. Häll smeten i formen. Strö över rabarber och smuldeg. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt. Skär i bitar