Rabarberkaka med mandelmassa och vaniljsås

Rabarberkaka med mandelmassa och vaniljsås
Foto: Tv4

Rabarberkaka med mandelmassa och vaniljsås

0

12 steg att laga

15 ingredienser

40 m

Rabarberkaka med vaniljsås är en efterrätt som alltid känns rätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Mördeg

  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 200 g rabarber

Garnering

  • jordgubbar
  • färsk citronmeliss

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl gammaldags mjölk
  • 3 äggula
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Mördeg
    Knåda ihop smör, vetemjöl och florsocker så du får en jämn deg. Lägg den sedan i en plastpåse i kylen i en timme.
  2. Fyllning
    Under tiden så gör du fyllningen genom att smälta smöret och röra ner socker och ägg. Låt blandningen tjockna på svag värme under vispning.
  3. Rör ner mandelmassan och låt krämen kallna.
  4. När krämen är kall skär du upp rabarberna i små bitar och blandar ner dem i krämen.
  5. Klä en lätt smord pajform med degen och häll i fyllningen. (Om du förgräddar degen i tio minuter får du en hårdare botten).
  6. Grädda i 175 grader tills kakan har en fin färg, ca 20 minuter.
  7. Garnera eventuellt med färska jordgubbar och citronmeliss vid servering.
  8. Vaniljsås
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  9. Häll vispgrädde, mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull och koka under omrörning i 5 minuter.
  10. Låt sedan svalna och ta upp vaniljstången.
  11. Vispa äggulor och strösocker riktigt fluffigt och rör sedan ner i det avsvalnade gräddblandningen.
  12. Värm sedan upp vaniljsåsen försiktigt under vispning tills det tjocknar, låt sedan svalna. OBS! låt den aldrig koka då skär den sig.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer