Rabarberkaka med brynt smör och mandelmassa

NYHET
RRabarberkaka med brynt smör och mandelmassa
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Rabarberkaka med brynt smör och mandelmassa

13 ingredienser

45 min

Lika lättbakad som underbart god är den här ljuvliga kakan med syrlig rabarber, brynt smör och mandelmassa. Ett måste till helgens fikastund. Bjud som den är med lite florsocker på toppen eller lyxa till det med en klick grädde eller en kula vaniljglass till.

Ingredienser

portioner

Rabarbertopping

  • 2 stjälkar rabarber
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 tsk strösocker

Kaka

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 3 ägg
  • mandelspån
  • florsocker, att garnera med

Till servering

  • vaniljglass (eller vispad grädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform med diameter på 23 cm
  2. med bakplåtspapper.
  3. Bryn smöret i en rymlig kastrull.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och riven
  5. mandelmassa.
  6. Ha sen ner ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
  7. Häll upp smeten i formen.
  8. Skala och skiva rabarber. Blanda med potatismjöl och strösocker. Tryck ner i kakan. Toppa med flagad mandel.
  9. Grädda i ca 25-30 minuter tills den fått fin färg.
  10. Låt svalna i kylskåpet i minst 1 timme. Pudra med florsocker innan servering.