Rabarberkaka med mördeg och vaniljkräm

0 röster
12
Rabarberkaka
Foto: TV4

Frasig botten, syrligt gelé och mjuk, mild vaniljkräm är kombinationen i den här rabarberkakan. Servera som dessert eller till kaffet.

Visa mer
12

Du behöver

  • Mördeg:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • Vaniljkräm:
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 msk mjasstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Rabarbergelé:

  • 700 g rabarber
  • 2,5 dl strösocker
  • 8 gelatinblad

Till servering:

  • vispgrädde
  • Frukt

Gör så här

  1. Kakbotten: Rör samman smör, florsocker och äggula till mördegen. Tillsätt mjölet och arbeta raskt ihop degen, låt den sedan vila i kyl några timmar. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, se till att degen kommer 3–4 cm upp på kanterna. Nagga degen i bottnen och grädda i mitten av ugnen på 200° i 20 minuter. Låt bottnen svalna.
  2. Rabarbergelé: Lägg gelatinbladen i vatten. Skär rabarbern i 2-centimetersbitar, lägg dem i en kastrull och varva med socker. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk, tillsätt röd saft om rabarbern är blek. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma rabarberkompotten och låt gelatinet smälta. Låt blandningen svalna. Häll rabarbergelét i mördegsskalet när blandningen börjar stelna.
  3. Vaniljkräm: Vispa samman äggulor, kaffegrädde, socker, vaniljsocker och maizenamjöl i en kastrull. Låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat och låt den sedan svalna. Bre krämen över rabarbergelét.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept