Rabarbergalette med rårörd vaniljkräm
Rabarbergalette med rårörd vaniljkräm
19 ingredienser
1 h
Hilda vet verkligen hur man skapar sagolika bakverk och desserter! Här bjuder hon på somriga babarbergaletter med mandel och rårörd vaniljkräm.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 175 g smör, kallt och tärnat
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 krm salt
- 3 msk vatten, kallt
Mandelkräm
- 200 g mandelmassa
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 äggula
- 2 msk strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
Montering
- 500-600 g rabarber
- 1 äggvita, uppvispad (spara gulan)
- 2 msk rörsocker
- 1,5 dl mandelspån
Råkräm
- 3 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker, el urskrapad vaniljstång
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Montera assistenten med vispskål och mördegsvispar.
- Tillsätt kallt tärnat smör, vetemjöl, florsocker, salt och vatten. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, det tar ca 5 minuter.
- Häll upp massan på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg för hand.
- Plasta degen och lägg i kylen i minst 30 minuter.
Mandelkräm
- Montera assistenten med vispskål och ballongvispar.
- Riv mandelmassan och lägg i skålen.
- Tillsätt rumsvarmt smör, äggula, strösocker, vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Vispa ihop till en klumpfri kräm, ca 5 minuter på medelhög hastighet.
Montering
- Skiva rabarbern i valfri form. Ett tips är att lägga mönstret du önskar på bakbordet eller ett bakplåtspapper innan du lägger det på galetten.
- Ta ut pajdegen och lägg den mellan två bakplåtspapper. Kvala degen till en tunn platta och dra sedan bort det ena bakplåtspappret.
- Bred mandelkrämen på pajdegen men behåll ca 5 centimeter i ytterkanten tom.
- Lägg rabarberbitarna i valfritt mönster ovan på mandelkrämen.
- Vik över pajdegen och pensla kanten med ett uppvispat ägg. Strö över rörsocker och mandelflarn.
- Grädda näst längst ner i ugnen i 25–30 minuter. Kanterna ska vara gyllenbruna och rabarbern mjuk.
Råkräm
- Lägg alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp till en luftig och lättvispad konsistens.