Rabarbergalette med rårörd vaniljkräm

koket.se
Rabarbergalette med rårörd vaniljkräm
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Rabarbergalette med rårörd vaniljkräm

19 ingredienser

1 h

Hilda vet verkligen hur man skapar sagolika bakverk och desserter! Här bjuder hon på somriga babarbergaletter med mandel och rårörd vaniljkräm.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Pajdeg

  • 175 g smör, kallt och tärnat
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 3 msk vatten, kallt

Mandelkräm

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Montering

  • 500-600 g rabarber
  • 1 äggvita, uppvispad (spara gulan)
  • 2 msk rörsocker
  • 1,5 dl mandelspån

Råkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker, el urskrapad vaniljstång

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Montera assistenten med vispskål och mördegsvispar.
  3. Tillsätt kallt tärnat smör, vetemjöl, florsocker, salt och vatten. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, det tar ca 5 minuter.
  4. Häll upp massan på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg för hand.
  5. Plasta degen och lägg i kylen i minst 30 minuter.

Mandelkräm

  1. Montera assistenten med vispskål och ballongvispar.
  2. Riv mandelmassan och lägg i skålen.
  3. Tillsätt rumsvarmt smör, äggula, strösocker, vetemjöl och mortlade kardemummakärnor. Vispa ihop till en klumpfri kräm, ca 5 minuter på medelhög hastighet.

Montering

  1. Skiva rabarbern i valfri form. Ett tips är att lägga mönstret du önskar på bakbordet eller ett bakplåtspapper innan du lägger det på galetten.
  2. Ta ut pajdegen och lägg den mellan två bakplåtspapper. Kvala degen till en tunn platta och dra sedan bort det ena bakplåtspappret.
  3. Bred mandelkrämen på pajdegen men behåll ca 5 centimeter i ytterkanten tom.
  4. Lägg rabarberbitarna i valfritt mönster ovan på mandelkrämen.
  5. Vik över pajdegen och pensla kanten med ett uppvispat ägg. Strö över rörsocker och mandelflarn.
  6. Grädda näst längst ner i ugnen i 25–30 minuter. Kanterna ska vara gyllenbruna och rabarbern mjuk.

Råkräm

  1. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp till en luftig och lättvispad konsistens.