Rabarberdessert med Madeleinekakor

NYHET
Rabarberdessert med Madeleinekakor
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Rabarberdessert med Madeleinekakor

20 ingredienser

1 g

Kokta rabarber med vaniljsås och spröda Madeleinekakor smaksatta med matcha blir en dessert som sätter guldkant på dagen!

Ingredienser

portioner4 - 8

Rabarber

  • 4 stjälkar rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl frysta jordgubbar
  • 1,5 l vatten
  • 2 blad gelatin [2 blad per liter vätska]

Vaniljsås

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker

Madeleinekakor med matcha

  • 2 ägg
  • 100 g strösocker
  • citronskal [4 ’’riv’’]
  • 5 g matcha pulver
  • 20 g flytande honung
  • 100 g vetemjöl
  • 3 g bakpulver
  • 1 g salt
  • 1 tsk citronsaft
  • 100 g smör, smält

Gör så här

Rabarber

  1. Skala rabarbern och koka upp skalen med sockret.
  2. Tillsätt jordgubbarna och dra kastrullen åt sidan.
  3. Sila efter 20 minuter.
  4. Skär rabarbern i bitar och låt sjuda i lagen tills de är helt mjuka.
  5. Lyft upp rabarberbitarna och tillsätt gelatin i lagen.
  6. Kyl ner lagen i portionsformar.

Vaniljsås

  1. Värm mjölk och grädde.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen.
  3. Vispa äggulor och socker.
  4. Tillsätt den varma vätskan i äggsmeten genom en sil.
  5. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen.
  6. Värm upp under omrörning tills du kan räkna till 8 bubblor och såsen börjar bli tjock.

Madeleinekakor med matcha

  1. Väg upp ägg, strösocker, citronzest och matcha pulver i vispbunken till köksassistenten.
  2. Vispa på hög hastighet tills blandningen blir luftig och krämig.
  3. Tillsätt honung, mjöl, bakpulver, salt samt citronsaft och blanda ihop till en smet.
  4. Avsluta med att tillsätta det smälta smöret.
  5. Häll smeten i en spritspåse.
  6. Smörj formarna med sprayfett och spritsa sedan i smeten så att formarna är fyllda till ca tre fjärdedelar.
  7. Baka av i ugn på 220 grader varmluft i ca 3-5 minuter.
  8. Pudra lite florsocker och matcha pulver över kakorna.

Servering

  1. Lägg en sked med rabarber i gelélagen och toppa sedan med vaniljsås.
  2. Servera nybakade Madeleinekakor till.