Rabarber och syrliga jordgubbar

Rabarber och syrliga jordgubbar
Foto: Tv4

Rabarber och syrliga jordgubbar

2

18 ingredienser

40 m

Rabarber och syrliga jordgubbar med vaniljglass och mandelcrunch är en riktigt somrig efterrätt med härlig blandning av syra och sötma.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mandelcrunch

  • 20 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl sötmandel

Rabarber och jordgubbar

  • 1 förp jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 0,5 kruka färsk citronmeliss (eller mynta)
  • 0,5 l vatten
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 citron, pressad
  • 3 stjälkar rabarber (späda)

Vaniljglass

  • 3 ägg, medelstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm vaniljstång, mald från kvarn eller finhackad (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 3 dl vispgrädde (40-45 %)
  • 2 dl standardmjölk
  • salt kolasås
  • chokladrån
  • mynta (eller citronmeliss)

Gör så här

  1. Mandelcrunch
    Sätt ugnen på 185 grader (varmluftsugn).
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke. Knåda tills allt har blandats ordentligt och liknar smuldeg.
  3. Häll blandning i en ugnsfast form och grädda i 30 minuter. Låt blandning svalna, detta kan förberedas innan.
  4. Rabarber och jordgubbar
    Ansa jordgubbarna och dela i fyra delar. Lägg dem i en skål.
  5. Riv av zesten av en lime i skålen och pressa i saften.
  6. Hacka mynta eller citronmeliss och lägg i skålen, blanda. Detta kan förbereda några timmar innan, ställ då blandningen i kylen fram till servering.
  7. Koka upp vatten, socker och citron.
  8. Skala rabarber och dela i 8 cm långa bitar. Om rabarbern är grov så dela stjälkarna på längden. Koka i 2 minuter. Rabarbern ska börja falla sönder men ändå hålla ihop.
  9. Häll av vattnet och lägg rabarbern på hushållspapper. Låt rabarbern torka.
  10. Placera de kokta bitarna av rabarber på en plåt. Strö på rikligt med socker. Bränn sockret med en gasbrännare.
  11. Placera rabarber och jordgubbsblandningen i en djup skål. Toppa med mandelcrunch och servera med vaniljglass.
  12. Vaniljglass
    Här kan man göra egen vaniljglass om man har lust. Annars finns det god gammeldags vaniljglass att köpa i affären.
  13. Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
  14. Vispa i grädden och sedan mjölken. Vispa någon minut.
  15. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  16. Servera glassen direkt. Eller frys in i en plastburk eller avlång brödform. Den håller sig fin några veckor i frysen.
  17. Toppa glasen med lite varm salt kolasås, chokladrån och några myntablad eller citronmeliss.