Rabarber och syrliga jordgubbar

Foto: Tv4
Rabarber och syrliga jordgubbar
18 ingredienser
40 m
Rabarber och syrliga jordgubbar med vaniljglass och mandelcrunch är en riktigt somrig efterrätt med härlig blandning av syra och sötma.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Mandelcrunch
- 20 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl mandelmjöl
- 1 dl sötmandel
Rabarber och jordgubbar
- 1 förp jordgubbar
- 1 limefrukt
- 0,5 kruka färsk citronmeliss (eller mynta)
- 0,5 l vatten
- 3 dl strösocker
- 0,5 citron, pressad
- 3 stjälkar rabarber (späda)
Vaniljglass
- 3 ägg, medelstora
- 1,5 dl strösocker
- 2 krm vaniljstång, mald från kvarn eller finhackad (eller 1 tsk vaniljsocker)
- 3 dl vispgrädde (40-45 %)
- 2 dl standardmjölk
- salt kolasås
- chokladrån
- mynta (eller citronmeliss)
Gör så här
Mandelcrunch
- Sätt ugnen på 185 grader (varmluftsugn).
- Blanda alla ingredienser i en bunke. Knåda tills allt har blandats ordentligt och liknar smuldeg.
- Häll blandning i en ugnsfast form och grädda i 30 minuter. Låt blandning svalna, detta kan förberedas innan.
Rabarber och jordgubbar
- Ansa jordgubbarna och dela i fyra delar. Lägg dem i en skål.
- Riv av zesten av en lime i skålen och pressa i saften.
- Hacka mynta eller citronmeliss och lägg i skålen, blanda. Detta kan förbereda några timmar innan, ställ då blandningen i kylen fram till servering.
- Koka upp vatten, socker och citron.
- Skala rabarber och dela i 8 cm långa bitar. Om rabarbern är grov så dela stjälkarna på längden. Koka i 2 minuter. Rabarbern ska börja falla sönder men ändå hålla ihop.
- Häll av vattnet och lägg rabarbern på hushållspapper. Låt rabarbern torka.
- Placera de kokta bitarna av rabarber på en plåt. Strö på rikligt med socker. Bränn sockret med en gasbrännare.
- Placera rabarber och jordgubbsblandningen i en djup skål. Toppa med mandelcrunch och servera med vaniljglass.
Vaniljglass
- Här kan man göra egen vaniljglass om man har lust. Annars finns det god gammeldags vaniljglass att köpa i affären.
- Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
- Vispa i grädden och sedan mjölken. Vispa någon minut.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
- Servera glassen direkt. Eller frys in i en plastburk eller avlång brödform. Den håller sig fin några veckor i frysen.
- Toppa glasen med lite varm salt kolasås, chokladrån och några myntablad eller citronmeliss.