Rabarber- och jordgubbspaj med tosca
Rabarber- och jordgubbspaj med tosca
16 ingredienser
Somrig paj med rabarber, jordgubbar och knäckig toscatopping med mandlar. Bjud med vaniljglass och fikastunden är komplett!
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 150 g smör
- 2,5 dl havregryn
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
Fyllning
- 2-3 stjälkar rabarber
- 250 g jordgubbar
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
Toscasmet
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 0,5 tsk salt
- 100 g sötmandel
Till servering
- vaniljglass
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg
- Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan och blanda ner havregryn, mjöl och socker och blanda samman till en deg.
- Tryck ut degen jämnt i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Låt degen gå upp på kanten. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.
Fyllning
- Snoppa jordgubbarna. Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Blanda med strösocker och majsstärkelse och lägg i det förgräddade pajskalet.
Toscasmet
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner socker, sirap, mjöl, mjölk och salt. Låt koka upp under omrörning. Grovhacka mandlarna och rör ner i toscasmeten.
- Fördela fyllningen i pajformen och bred ut toscasmeten i ett jämnt lager ovanpå.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills toscan fått fin färg.
- Låt pajen svalna lite och servera gärna med vaniljglass.