Piffa till vardagsfavoriten blodpudding och gör en pytt av den tillsammans med potatis, äpple och bacon. Rårörda lingon till är ett måste.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
Håll skärmen tänd
portioner
500 g blodpudding
2 förp bacon (à 140 g)
1 gul lök
1 purjolök
2 äpplen (gärna svenska syrliga)
500 g potatis, kokt
ev 3 dl kalvfond, utspädd ej koncentrerad
1 knippe rädisa
100 g färsk spenat
1 kruka färsk dill, grovt skuren
50 g smör
rapsolja
salt
Till servering
2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker
Gör så här
Håll skärmen tänd
Börja med de rårörda lingonen. Rör ihop lingon och socker i en skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.
Skär blodpuddingen i tärningar. Strimla baconet. Skala och skär löken i grova tärningar. Ansa och strimla purjolöken grovt. Dela, kärna ur och skär äpplet i tärningar, ca 1-2 cm stora. Skär potatisen i lika stora tärningar som äpplet.
Stek blodpuddingen krispig i rapsolja i en stor stekpanna. Ta upp, lägg åt sidan och gör rent pannan.
Stek baconet krispigt, ta upp och gör rent pannan.
Stek potatis, lök och purjolök i smör och rapsolja i pannan några minuter. Lägg i blodpudding, bacon och äpple, låt steka med någon minut. Om du vill ha en mustigare smak, häll på kalvfond och låt det koka in.
Halvera rädisorna.
Avsluta pytten med att vända i spenat, rädisor och dill. Servera med rårörda lingon.