Purjolök på 3 sätt
Purjolök på 3 sätt
9 ingredienser
30 min
Smörkokt, friterad och bränd - Markus Aujalay tar till vara på hela purjolöken och lagar en läcker förrätt av den.
Ingredienser
- 1 purjolök
- 30 g smör
- färsk timjan
- 1 klyfta vitlök, krossad
- vitvinsvinäger
- olivolja
- olja, till fritering
- salt
- peppar
Gör så här
- Ta av de yttersta av purjolöken och skölj noga.
- Rosta dem i ugn på 250 grader tills de är helt svarta. Låt svalna och mixa pulver.
- Skär purjolöken i ca 12 cm långa bitar. Finstrimla en del av det vita och skär i tunna strimlor. Fritera försiktigt i varma olja till gyllenbrunt.
- Lägg resten av bitarna i en kastrull med lite vatten, salt, smör och vitlök. Lägg på lock och låt sjuda försiktigt 10-12 minuter.
- Lyft upp purjolöken och smaka av med lite olivolja, vinäger, salt och peppar. Lägg upp på tallrik.