Punschbiskvier

NYHET
Punschbiskvier
Foto: TV4

Punschbiskvier

Av: Steffo Törnquist, Sofia Geite

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 h

Biskvier är en given klassiker i många hem. De är försvinnande goda och hemligheten i just dessa är äkta punsch och riktigt smör. Och förstås, en stor dos kärlek.

Ingredienser

portioner sats

Mandelbotten

  • 275 g mandelmassa
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor

Smörkräm

  • 250 g osaltat smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 3 msk punsch

Montering

  • 200-300 g mörk choklad

Gör så här

Mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
  2. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
  3. Blanda sedan mandelmassan med sockret.
  4. Tillsätt äggvita och blanda till en slät smet, spara äggulorna till smörkrämen.
  5. Spritsa ut cirklar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Använd en tyll med rund öppning, eller ingen tyll alls. Börja inifrån och spritsa utåt så att bottnarna blir ca 3-4 cm i diameter.
  6. Grädda mitt i ugnen tills bottnarna fått en gyllene och fin färg. Det tar ca 8 minuter, men det varierar från ugn till ugn.
  7. Lossa försiktigt bottnarna från plåten och låt svalna.

Smörkräm

  1. Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor med elvisp eller köksmaskin.
  2. Tillsätt punschen.
  3. Smaka av och tillsätt mer punsch vid behov. Krämen ska ha en klar ton av punsch.
  4. Vispa sedan smörkrämen länge, den ska bli vit och fluffig.

Montering

  1. Forma en matsked smörkräm till en låg topp med hjälp av 3-4 drag med matskeden på varje botten.
  2. Ställ in i kylen och låt smörkrämen stelna ordentligt.
  3. Smält hälften av den hackade chokladen i ett vattenbad, tillsätt andra hälften och låt det svalna något. Du kan även temperera chokladen för att den ska bli som bäst.
  4. Doppa biskvierna med smörkrämen nedåt i chokladen. Skaka av överflödig choklad för att få ett vackert mönster.
  5. Ställ sedan in de doppade biskvierna i kylen.
  6. Biskvierna går bra att frysa och smakar bäst när de servas lätt kylda.