Pumpatarte med ingefära och vispad grädde

koket.se
Pumpatarte med ingefära och vispad grädde
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Pumpatarte med ingefära och vispad grädde

13 ingredienser

1 h

Är du sugen på en riktigt höstlig dessert? Då är pumpatarte med ingefära och vispad grädde helt rätt!

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner paj

Deg

  • 175 g smör
  • 250 g vetemjöl
  • 90 g florsocker
  • 1 citron
  • 1 tsk vaniljpaste
  • 1 citron, bara skal, ej juice
  • 1 förp gula ärtor

Smet

  • 0,5 butternutpumpa
  • 5 dl grädde
  • 9 ägg
  • 400 g florsocker
  • 50 g färsk ingefära, riven
  • 3 citroner

Gör så här

Deg

  1. Blanda ihop ingredienserna till degen och låt sätta sig i kylen i 1 timme.
  2. Kavla ut degen och täck en pajform.
  3. Täck sedan pajen med smörpapper. Häll över gula ärtor (detta för att inte pajkanterna ska vika ner sig i ugnen).
  4. Baka av i 10 minuter på 175 grader. Ta ut pajen, häll av ärtorna och ta bort smörpappret.

Smet

  1. Lägg butternutpumpan (med skal) i en ugnsfast form eller på en plåt och baka av den på 200 grader i ca 30–40 minuter (varmluftsugn).
  2. Häll upp grädden i en kastrull och reducera ner till 3,5 dl.
  3. Gör sedan äggsmeten genom att vispa ihop äggen med florsockret.
  4. Skala pumpa, ingefära och mixa ingredienserna släta tillsammans med den reducerade grädden.
  5. Tillsätt pumpa/grädde i äggsmeten samt skal och juice från 3 citroner.
  6. Häll smeten över pajdegen och grädda i varmluftsugn på 120–130 grader tills den sätter sig.
  7. Låt svalna och strö sedan över ett tunt lager socker och bränn av på toppen.
  8. Servera gärna med lättvispad grädde.