Pumparisotto med salvia och brynt smör

koket.se
Pumparisotto med salvia och brynt smör
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pumparisotto med salvia och brynt smör

15 ingredienser

1 h

"Risotto ska vara krämig och med en lätt tuggighet i risets kärna. Rätten bör i de allra flesta fall kokas med mer buljong än vad man hade kunnat ana. I den här kalasvarianten ska de små pumpabitarna koka med från början vilket gör att de nästan löses upp i risotton. Men det beror lite på vilken sorts pumpa du väljer. Testa dig fram och hitta din favorit!" /Lisa Lemke

Se Lisa Lemke laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner
  • 600 g pumpa, köttet utan skal (exempelvis muscat eller butternut)
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök (stora)
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroliris
  • 2 dl vitt vin (torrt och oekat)
  • ca 1,5 l hönsbuljong
  • 3 dl parmesanost, finriven
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 2 dl pumpakärnor
  • 40 g smör
  • 1 kruka färsk salvia
  • parmesanost, riven
  • 1 citron, rivet skal (stor och gärna ekologisk)

Gör så här

  1. Skala pumpan och skär pumpaköttet i 2–3 cm stora bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Hetta upp en stor kastrull med olivoljan och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt pumpa samt ris och låt det fräsa med i några minuter under omrörning.
  5. Rör ner vinet och låt det koka in på medelvärme. Rör om då och då och fortsätt att göra så under hela koktiden. Tillsätt lite av buljongen och låt den koka in. Späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in. Fritera gärna salviabladen och rosta pumpakärnorna under tiden, se längre ner.
  6. Låt riset sjuda tills det har blivit mjukt men med lite kärna i mitten. Rör kraftigt hela tiden på slutet så att riset släpper stärkelse och det hjälper till att göra risotton krämig. Tillsätt mer buljong om det behövs.
  7. Stäng av värmen på spisen. Rör ner parmesanen, smaka av med salt och peppar och täck med lock. Risotton ska gärna vara ganska lös innan du rör ner parmesanen. Osten kommer att binda samman allt och dessutom kommer risotton tjockna när den står till sig före servering.

Servering

  1. Börja med att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem, salta lätt och häll på ett fat.
  2. Lägg i en rejäl klick smör i stekpannan och låt smälta. Stek salviabladen i smöret en kort stund tills de börjar få lite färg. Vänd på bladen någon gång under tiden. Ta upp de krispiga bladen och låt dem svalna på hushållspapper. Rör ner smöret i risotton.
  3. Servera risotton direkt toppad med parmesan, salviablad, rostade pumpakärnor och rivet citronskal.